Rușinea este punctul „Sinelui meu”

532Rușinea este punctul „sinelui” meu, indicația sa. Cu cât o persoană se simte mai rușinată, cu atât este mai mare. Rușinea se poate manifesta în toate: în onoare, în faimă și în cunoaștere.

Ce ne conduce înainte? Ce ne dezvoltă în societate? Mă uit la ceilalți și nu vreau să fiu mai rău decât ei. Măsor totul în raport cu rușinea mea.

Întrebare: Cabala dezvoltă în om o sensibilitate mai mare la rușine?

Răspuns: Desigur. Acesta este un egoism mai mare. Extern, acest lucru nu se poate manifesta atât de puternic, dar pe plan intern, omul începe să se simtă rușinat chiar și de la o mică atingere.

Întrebare: Și cum se manifestă acest lucru într-un grup când încercăm să ne unim împreună și să-l descoperim pe Creator?

Răspuns: Înțelegem că fiecare dintre noi are egoism și fiecare dintre noi are un sentiment sporit de rușine; și trebuie să ne jucăm cu acest sentiment, arătându-i celuilalt cât de rău este în raport cu prietenii săi și în ce măsură nu îndeplinește ceea ce ne-am dori. În acest fel, îl impulsionăm înainte, pentru binele lui.

Întrebare: Există vreo diferență între rușine față de oameni și față de Creator? Sau este același lucru?

Răspuns: Depinde de stadiul de dezvoltare al omhlui. Dar, în practică, el trebuie să ajungă la o stare în care atitudinea față de oameni și față de Creator va fi aceeași. Pentru că atitudinea mea față de oameni este doar un mijloc, sistemul prin care mă raportez la Creator. După cum este scris, „Creatorul se ascunde în spatele fiecărei om”.

Din emisiunea de pe KabTV „Stări spirituale” din 22.04.2019

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: