Tranziția de la înțelepciunea Cabalei la filosofia primitivă

747.03Întrebare: Care este părerea dvs, ca un cabalist, despre elenizarea evreilor? Cum s-ar putea accepta o astfel de ideologie greacă primitivă din acele vremuri și să lase filozofia evreiască foarte avansată?

Răspuns: Faptul este că nu prea înțelegem acele vremuri. Începând cu secolul al X-lea î.e.n., când evreii au ieșit din Egipt și au traversat deșertul în țara lui Israel, au căzut în dispute între clanurile și familiile lor.

Moise a rămas de cealaltă parte a Iordanului; nu a intrat în țara lui Israel. Așa cum se întâmplă de obicei atunci când un lider moare, sau își părăsește poporul, a început o revoltă. Unii i-au urmat pe liderii care au apărut în rândul poporului evreu, care credeau că este nevoie să se închine la statui, să facă semne și amulete, să construiască altare etc.

Multe tendințe diferite au apărut în națiune. Firește, nimic bun nu a ieșit din asta. Oamenii s-au împărțit în multe grupuri. Zece din cele douăsprezece triburi au părăsit țara Israelului, pentru că nu erau dispuși să participe la disputele unul împotriva celuilalt. Au mai rămas doar două triburi care se tot luptau între ele.

Timp de zece secole s-au ridicat și au căzut în angajamentul lor față de adevăratul iudaism. În țara lui Israel trăiau multe triburi diferite și fiecare trib avea propriii dumnezei, propriile statui etc. De aceea, evreii au avut suficiente lovituri pentru a se desprinde de venerarea spiritului și pentru a trece la închinarea la pietre.

KabTV’ “Stări spirituale” 21.01.2021

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: