„Care sunt simptomele majore ale trezirii spirituale?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, Despre Quora: „Care sunt simptomele majore de trezire spirituală?

Am evoluat de-a lungul a mii de ani și, la un moment dat, începem să ne trezim cu întrebări despre sensul și scopul vieții noastre. Ele sunt prima trezire pe care o primim spre spiritualitate și devin principiul nostru în ceea ce privește momentul în care începem să ne ridicăm deasupra existenței noastre animate.

Spre deosebire de animale, dorințele noastre evoluează de la o generație la alta. Simțim dorințele următorului nivel de evoluție, iar senzația noastră de gol crește constant, obligându-ne să căutăm noi și diferite tipuri de împlinire a ceea ce am avut anterior. Astfel, dezvoltăm treptat o întrebare din ce în ce mai pronunțată despre sensul vieții, care ne preocupă din ce în ce mai mult.

Idei din ce în ce mai noi apar în noi și dezvoltăm sisteme din ce în ce mai complexe ca urmare a dorințelor noastre tot mai neîndeplinite. Știința se dezvoltă și în raport cu întrebările pe care le avem în fiecare generație și putem vedea diferența mare dintre știința actuală și știința de acum câteva secole.

Mai mult, întrebarea despre semnificația și scopul vieții noastre se manifestă în primul rând la anumiți indivizi. De-a lungul istoriei, am fost determinați să facem progrese în mai multe domenii, fie că este vorba de artă, muzică, literatură, poezie, știință și tehnologie. Dorințele noastre au crescut constant în conformitate cu o scară care începe de la simple necesități de supraviețuire – hrană, sex și familie – până la dorințe sociale – bani, onoare, control și cunoaștere. De la o generație la alta, dorințele noastre devin din ce în ce mai rafinate.

Potrivit marelui cabalist, Ari (Rav Isaac Luria), întrebarea despre sensul și scopul vieții a început să apară în omenire în ansamblu spre sfârșitul Evului Mediu și începutul Renașterii. Revoluțiile tehnologice, științifice și culturale din Europa au devenit astfel declanșatorul apariției unei atitudini total noi față de viață și religie. Mulți oameni au început să nu se mai teamă să nu fie religioși și să fie pedepsiți pentru disidență, ceea ce a semnalat că dorințele în umanitate au crescut la un nou nivel, în care credința a început să fie scurtă în noua cerere de dovezi care a început să evolueze.

La începutul „Introducerii în studiul celor zece Sefirot”, cabalistul Yehuda Ashlag (Baal HaSulam) a scris:

Într-adevăr, dacă ne punem inima să răspundă la o singură întrebare foarte faimoasă, sunt sigur că toate aceste întrebări și îndoieli cu privire la faptul dacă ar trebui să studiem înțelepciunea Cabalei vor dispărea din orizont și veți privi cum au dispărut. Această întrebare indignată este o întrebare pe care toată lumea o pune, și anume: „Care este sensul vieții mele?”

Am putea spune că tot ce se desfășoară astăzi în lume se datorează faptului că nu găsim un răspuns la întrebarea despre sensul vieții. Putem vedea în ce se angajează umanitatea și spre ce este condusă lumea și este totul pentru că oamenii nu reușesc să înțeleagă pentru ce există.

Majoritatea dorim să eliminăm întrebarea despre sensul și scopul vieții și, în schimb, să ne angajăm în plăceri mult mai imediate și concrete, ținându-ne ocupați pentru a evita punerea întrebării. Este pentru că întrebarea, dacă ne angajăm în ea fără a găsi un răspuns, ne aduce suferință existențială pe lângă suferința pe care o trăim în raport cu supraviețuirea noastră zilnică.

Cu toate acestea, motivul pentru care Baal HaSulam discută sensul vieții în „Introducerea în studiul celor zece Sefirot” este pentru că vrea să arate cum nu trebuie să avem niciun scop înalt sau gânduri speciale pentru a ne lansa pe calea spirituală. Foarte simplu, dacă ne simțim rău și nu știm de ce suntem în viață și astfel de întrebări continuă să apară în noi, făcându-ne să ne simțim neliniștiți și că trebuie să primim răspuns la aceste întrebări pentru a ne justifica existența, atunci putem începe să luăm pași pe calea spirituală.

Înțelepciunea Cabala a fost făcută special pentru a răspunde la întrebarea despre sensul și scopul vieții și este deschisă tuturor, indiferent de vârstă, sex, fond sau orice alte diferențe aparente.

Bazat pe o lecție virtuală din 31 ianuarie 2016. Scris / editat de studenții cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: