“De ce Libanul nu mai este Elveția Levantului” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDe ce Libanul nu mai este Elveția Levantului

Pe lângă lipsa severă a apei și a alimentelor din Liban și prăbușirea rețelei electrice, Hezbollah trage din nou rachete asupra nordului Israelului. Poate părea începutul unui alt capitol sângeros din cronicile acestei țări chinuite, dar cred că de data aceasta este puțin mai mult decât un „mesaj text”. După toate indicațiile, Hezbollah nu consideră că acesta este un moment bun pentru război, deoarece angajarea într-o campanie militară în actualul stat libanez ar putea împinge țara peste margine și o va șterge de pe hartă. Israelul nu are niciun interes în acest sens și se pare că nici cealaltă parte nu are niciun interes în acest sens.

Libanul „susține viața” de mulți ani și cred că multe țări și regimuri preferă acest lucru, așa că nu văd niciun sfârșit la orizont. Libanul a fost numit odată „Elveția Levantului”. Avea un turism înfloritor, plaje frumoase, o economie plină de viață și deschidere spre Occident. Dar când a izbucnit războiul civil libanez în 1975, totul s-a prăbușit și de atunci nu și-a mai revenit. De-a lungul anilor, Libanul a devenit un pion în mâinile unor jucători mult mai mari care beneficiază de ruina susținută a țării. Cei care suferă cel mai mult, desigur, sunt libanezii.

Dacă ar fi vrut acest lucru, țările arabe din Liban ar fi putut să-l ridice din zdrențe în bogății, dar nu vor să-l ajute pe acest sărman vecin al lor și astfel Libanul se estompează ca și restul Orientului Mijlociu.

Ca și cum propriile probleme nu ar fi fost suficiente, Siria dezintegrată a depășit estul Libanului și l-a „infuzat” cu peste un milion de refugiați sirieni. Un milion de refugiați s-ar putea să nu sune ca fiind mulți oameni pentru o țară precum SUA, dar pentru Liban, acele milioane de imigranți sirieni reprezintă aproape un sfert din întreaga populație a Libanului, adăugând o presiune enormă infrastructurii deja degradate a țării și a reţelei sale de utilității disfuncțională.

Din păcate, nu pot spune că sunt surprins să văd că se întâmplă. Când lăsați o organizație teroristă să guverneze o țară, rezultatul este prăbușirea totală.

Cu toate acestea, dacă există o voință, există o cale. În primul rând, aceste țări trebuie să fie eliberate de Hezbollah și alte grupuri teroriste; atunci poate începe reconstrucția.

Sunt deseori întrebat cât timp Israelul poate rămâne o insulă de stabilitate într-o regiune atât de frământată. Răspunsul meu este acesta: depinde doar de noi. Cu cât devenim mai uniți, cu atât vom fi mai puternici. Nu are nimic de-a face cu starea țărilor din jurul nostru, deoarece Israelul depinde de el însuși.

Ni s-a dat acest pământ pentru a ne îndeplini rolul istoric: să fim o lumină pentru națiuni, dând un exemplu de unitate. Dacă ne sporim unitatea, coeziunea socială, vom fi în siguranță. Mai mult, vom da un exemplu în care țările din jurul nostru își pot urmări și rezolva problemele rapid și eficient. Nicio altă soluție nu poate face asta.

Atât timp cât suntem împărțiți și ne urâm unii pe alții, așa cum o facem astăzi, lumea ne urăște și ne învinovățește pentru necazurile sale. Ne va cere să remediem situația din toate țările din jurul nostru și din întreaga lume, dar nu vom putea ajuta nicio țară până nu vom remedia propria noastră diviziune.

Aceasta a fost vocația noastră, de la nașterea națiunii noastre la poalele Muntelui Sinai. A fost visul și scopul tuturor înțelepților noștri și nu vom avea pace până nu le vom face visul să fie al nostru și îl vom realiza.

Lumea are nevoie de pace, armonie și stabilitate și totul începe cu unitatea națiunii noastre. Dacă vrem să ne ajutăm țările vecine, ar trebui să învățăm să ne iubim. Aceasta este toată „învățătura” de care lumea are nevoie de la noi.

Pentru detalii despre legătura dintre unitatea Israelului și prosperitatea lumii, vă rugăm să citiți. Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea şi garanţia reciprocă sunt apelul actual al zilei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed