Toată ştiinţa examinează Creatorul

Există o conexiune antică între Cabala şi filosofie. Filosofia pare a fi fundaţia tuturor ştiinţelor. Cu mii de ani în urmă nu existau ştiinţe separate ca matematica, fizica, chimia, biologia, geografia şi astronomia. Omul de ştiinţă făcea totul şi era şi doctor în acelaşi timp.

Această ştiinţă generală numită filosofie, care în traducere înseamnă cunoasterea „iubirii înţelepciunii”. Johann Reuchlin, un faimos filosof al secolului 16 a scris: „Profesorul meu Pitagora, tatăl filosofiei, şi-a luat învăţătura de la Cabalişti… el a fost primul care a tradus cuvântul Cabala, necunoscut contemporanilor săi, în cuvântul grecesc filosofie.”

Conexiunea dintre Cabala şi filosofie şi toate celelalte ştiinţe în general este foarte adâncă. Într-adevăr, ştiinţa este o parte a revelării Creatorului, a acţiunilor Lui, care nu sunt dezvăluite doar prin senzaţiile corpului ci şi prin mecanismele din noi, numite „om” şi care sunt deja părţi ale gradului uman, chiar dacă, totuşi, persoana aparţine acestei lumi.

Înaintea conexiunii ei cu Cabala, ştiinţa antică a dezvoltat gradul animal. Numai după ce Cabala a fost revelată primului om Adam HaRişon, şi dezvoltată timp de douăzeci de generaţii pâna la Avram şi după, ca dezvăluire a acţiunilor Creatorului, ştiinţele moderne ale acestei lumi ar putea apărea pe această fundaţie.

Noi suntem ca şi cum nu am vedea nicio conexiune între una şi cealaltă. De fapt, ştiinţa obişnuită este construită pe bazele senzaţiilor şi minţii omeneşti, o dorinţă egoistă de a primi plăcere, unde noi descoperim lumea, şi pare a fi deconectată de la Cabala şi de la lumea spirituală. Dar, în realitate, nu e chiar aşa, pentru că analizează aceleaşi acţiuni ale Creatorului, care însă se dezvăluie într-un mod diferit, egoist.

Acestea sunt acţiuni ale Creatorului care conduc la conectarea dintre părţile realităţii. Din acest motiv, chiar şi cea mai naturală şi obişnuită ştiinţă este şi ea un fel de revelare a Creatorului, numai că e la nivelul nostru pământean.

Asta pentru că nimic nu există în univers în afară de Creator şi tot ceea ce descoprim sunt acţiunile Lui. Numai noi Îl putem dezvălui în dorinţele noastre egoiste şi apoi acest lucru este numit ştiinţe naturale. Îl putem dezvălui de asemenea şi în dorinţa de altruism, si atunci acest lucru se numeşte Cabala.

În orice caz este revelarea Creatorului în ambele cazuri. Creatorul este unul, şi El nu se poate divide în doi. Suntem noi, cercetătorii, cei care Îl dividem în acest fel, în funcţie de dorinţa în care Îl percepem.

Din partea Creatorului nu este nicio separare; toate împărţirile se întâmplă în relaţiile noastre. Aceasta este eterna noastră problemă despre cum un lucru se conectează cu un altul şi cum se influenţează unul pe celălalt.

Din partea a patra a Lecţiei zilnice de Cabala 12/27/2011 Înţelepciunea Cabalei şi filosofia

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed