“Acum 30 de ani, profesorul meu a murit” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinAcum 30 de ani, profesorul meu a murit

Într-o seară rece și ploioasă din februarie 1979, în timp ce eu și Chaim Malka, partenerul meu de studiu de câțiva ani pe-atunci eram pe punctul de a începe să studiem cărțile noastre obișnuite din vechea Cabală, brusc m-am săturat de căutarea nesfârșită și aparent inutilă a adevărului. „Să mergem să căutăm un profesor”, i-am spus lui Chaim. „Unde am merge?” a intrebat el. „Să mergem la Bnei Brak”, i-am răspuns, „nu am căutat niciodată acolo”. Chaim nu era dornic să conducă pe vremea asta, cu atât mai puțin într-un oraș aglomerat de evrei ortodocși, cu drumuri înguste, semi-asfaltate și unde era puțin probabil să găsim cabaliști. L-am îndemnat totuși, și cu reticență a fost de acord.

Când am ajuns la Bnei Brak seara târziu, nu era nimeni pe străzi. Erau goale, umede și reci. La o răscruce de drumuri, am văzut brusc un bărbat pe cale să traverseze strada. În grabă, am coborât geamul și am strigat către el: „Unde se studiază Cabala aici?”

A fost o întrebare foarte neobișnuită. În acele zile nimeni nu vorbea despre Cabala, iar printre evreii ortodocși subiectul era tabu. Și mai neobișnuit a fost răspunsul bărbatului: El m-a privit calm și mi-a răspuns imediat, de parcă ar fi așteptat să vin și să-l întreb exact. „Virați la dreapta, mergeți până la capătul drumului de unde începe livada”, a spus el. „În stânga ta, vei vedea o casă. Acolo se studiază Cabala”, a concluzionat el și și-a continuat drumul.

Am condus după cum ne-a instruit bărbatul și într-adevăr, casa era acolo. Am coborât din mașină și am bătut la ușă, dar nimeni nu a răspuns. Casa era aproape întunecată. Am încercat ușa și era descuiată. Am intrat înăuntru și nu era nimeni acolo, cu excepția unei camere care era luminată și de unde se auzeau voci.. Am intrat ezitant și am găsit cinci sau șase bărbați în vârstă citind din Zohar și murmurând cuvinte într-o limbă pe care nu o înțelegeam (era idiș). Cel mai în vârstă ne-a făcut semn să ne așezăm, iar noi ne-am așezat în tăcere lângă bărbați, pe băncile din jurul vechii mese de lemn la care bărbații studiau.

Cel mai în vârstă dintre ei, care ne-a invitat să ne alăturăm lor și era în mod clar profesor, s-a dovedit a fi Rav Baruch Shalom Ashlag (RABASH), primul fiu și succesor al lui Rav Yehuda Ashlag (Baal HaSulam), cel mai mare cabalist din secolul al XX-lea și autor al apreciatului comentariu Sulam [Scara] la Cartea Zohar. În cele din urmă, după ani de căutări, îmi găsisem profesorul.

În următorii doisprezece ani, până la respirația sa finală am rămas cu RABASH, ajutându-l în tot ce am putut și învățând de la el tot ce putea să ofere, iar el mi-a dat mai mult decât mi-aș fi putut imagina vreodată că ar putea da cineva. Astăzi, acum 30 de ani, a murit în brațele mele, lăsându-mi caietul său în care a scris tot ce învățase de la uriașul său tată și cu o moștenire: să povestească lumii despre adevăratul sens al acestei mari înțelepciuni și să le arate o cale de lumină într-un prezent slab și un viitor rău prevestitor.

Am scris primele mele trei cărți sub îndrumarea lui RABASH. În urma plecării sale, am scris o altă carte și oamenii au început să vină la mine în căutarea unui profesor. Nu aveam nici o dorință de a preda. Am vrut să mă izolez de cărți și de înțelepciunea pe care o învățasem de la RABASH. Dar au insistat să vină și mi-am dat seama că vremurile se schimbau și ușile înțelepciunii Cabalei se deschideau.

Împreună cu primii mei studenți, am înființat primul grup de studiu și aşa a apărut Bnei Baruch [Fiii lui Baruch], un grup de studenți care se străduiesc să meargă pe urmele profesorului meu și al tuturor cabaliștilor dinaintea lui.

Treizeci de ani mai târziu, Bnei Baruch nu mai este un grup. Astăzi, este o mișcare mondială care se străduiește să ajute lumea să se unească în iubire mai presus de toate diferențele. Mulțumită studenților mei, învățăturile lui RABASH sunt studiate și iubite în întreaga lume. Acești elevi împlinesc visul profesorului meu. Prin urmare, astăzi sunt încrezător că, cu ajutorul profesorului meu și cu dăruirea elevilor și prietenilor mei, învățăturile omului de lumină, a cărui iubire radiază din fiecare cuvânt al său, se vor răspândi în toată lumea și ne vor lumina viețile.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed