Armonia spirituală a limbii ebraice

Cunoaşterea limbii ebraice este foarte importantă în studiul Cabalei. Nu este că ştiinţele acestei lumi, de exemplu fizică, ce poate fi învăţată în orice limbă. Termenii Cabalişti în ebraică corespund direct cu vasele spirituale, luminile şi acţiunile.

În timpul studiului textelor Cabaliste noi nu citim pur şi simplu cuvintele, ci trecem de la o dorinţă la altă dorinţă, revelând Creatorul prin schimbarea literelor şi a secventelor lor.

Fiecare literă este un simbol spiritual şi fiecare cuvânt este o matrice. Este precum un cod secret special, o criptare. Fiecare cuvânt, literă, ordine de cuvinte şi rădăcina fiecărui cuvânt vine din relaţia luminilor şi a dorinţelor. Limba ebraică a fost creată pe această fundaţie. Este singura limbă care a apărut nu pentru folosul corporal, ci a coborât de Sus, pentru a defini relaţiile dintre lumini şi dorinţe.

Prin urmare cunoaşterea limbrii ebraice ne ajută să penetrăm mai adânc în conexiunea luminii şi a dorinţei, pentru a simţi gustul ei şi pentru a înţelege de ce este în exact aşa cum este. Putem simţi armonia întipărită în limba ebraică şi a interconexiunii interioare a forţelor naturii care sunt exprimate prin literele ei.

Atunci când se traduc textele Cabaliste în engleză sau în orice altă limbă, se pierde esenţa explicării care este inclusă în cuvântul în sine. Traducerea oferă o înţelegere mai exterioară a acţiunii, în timp ce cuvântul în ebraică exprima înţelesul interior al dorinţelor, conexiunea dintre ele şi cu lumina şi forma umplerii.

La literele în ebraică sunt în plus şi accentele, coroanele de deasupra literelor – TANTA (Ta’amim – Nekudot – Tagin – Otiot – gusturi – puncte – coroane – litere) – care arăta în ce mod încep să se dezvăluie aceste proprietăţi.

Sunt 22 de litere în ebraică: nouă de la Bina, nouă de la Zeir Anpin şi patru de la Malchut şi alte cinci litere de la sfârşitul cuvintelor, şi anume simbolurile care stau pe Parsa. Ieşirea luminii construieşte punctuaţiile (accentele) care dispar. Vocalele nu sunt folosite aproape niciodată, ele doar sunt sugerate.

Literele, punctuaţiile, coroanele de deasupra literelor sunt toate foarte importante. Ele pot dezvălui întreaga înţelepciune. Dacă noi cunoaştem înţelesul interior al cuvintelor şi al ordinii cuvintelor şi literelor – asta este în întreaga revelaţie a Creatorului faţă de fiinţele create.

Din partea a 2-a a lecţiei zilnice de Cabala 5/14/18, Scrierile lui Baal HaSulam “Dăruirea Torei -1”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: