Cabala fără nici o urmă de misticism

Întrebare: Cum au primit primii învăţători ai înţelepciunii Cabala această cunopaştere? Unde sunt originile ei? Oamenii cred despre Cabala că este apropiată de magie şi există multe mituri ce o înconjoară.

Răspuns: Adam a fost primul cabalist care a trăit acum 5772 ani. El a fost primul din toată umanitatea care a descoperit că există un sistem integral al naturii şi că este posibil să îl descoperi.

Oamenii au trăit înaintea lui, dar el a fost primul om din istorie care a avut întrebările: “De ce trăiesc? Care este secretul vieţii? Unde este sursa ei?” A scris o carte despre asta; a ajuns până în zilele noastre şi este denumită Îngerul Secret (Raziel HaMalach). Un înger este o fortă. Îngerul secret înseamnă “forţa ascunsă.” Este o carte mică, câteva zeci de pagini.

Următoarea carte a fost scrisă de Avraam în urmă cu aprox 3700 de ani în urmă şi este denumită Cartea Creatiei (Sefer Yetzira). Cartea explică pentru prima dată într-o formă sistematică denumită “Sefirot,” cele 32 forţe care descind la noi şi care sunt interconectate.

În acelaşi timp, câţiva Cabalişti au scris împreună încă o carte Cabalistă, Marele Midrash (Midrash HaGadol), ceea ce înseamnă explicaţie sau comentariu. Multe alte cărţi au fost scrise după aceasta, până când a apărut marea carte cabalistă, cartea Zohar, care a fost scrisă cu aproximativ 2000 de ani în urmă.

După aceea, mai multe cărţi au fost scrise, până în vremea lui Ari care a trăit în secolul 16. Cartea principală a lui Ari a fost Copacul vieţii (Etz Chaim), care vorbeşte despre Sefirot şi lumi şi este plină de desene şi diagrame.

Din numărul imens de cărţi care au apărut după aceasta, cele mai importante pentru noi sunt cărţile lui Baal HaSulam, scrise în secolul 20.

Toate aceste cărţi nu au fost cunoscute publicului larg, ele au fost menţionate numai ocazional, ca şi cum ar fi o “scurgere.” Aceasta a format o aură misterioasă în jurul Cabalei ca şi cum ar implica misticismul, forţe secrete, facerea de miracole, sau prezicerea viitorului prin cărţile de tarot. În realitate, acestea nu sunt deloc legate de Cabala.

Bineînţeles, cabala foloseşte simboluri, diagrame, desene şi Gematria (valoarea numerică a cuvintelor). Cabala studiază sufletul şi stadiile lui de creştere. Dar nu este nimic mistic în ea.pot spune că este numai fizica lumii de sus.

Cabala nu este asociată cu religia sau cu orice practică mistică. Este o ştiinţă pentru oameni care vor să ştie. Natural, trebuie să muncească şi să se corecteze.  Aş compara aceasta cu setarea unui aparat radio care este înconjurat de emisii radio cu diferite lungimi de undă. Dacă setez radioul şi creez unda care corespunde cu cea care există în exterior, primeşte acea undă exterioar şi poate auzi semnalul.

Ştiinţa Cabala ne ajută să creem aceste unde în interiorul nostru, şi începem să simţim forţa ce există în exteriorul nostru, să o percepem şi să o studiem. Ne dezvoltăm simţul interior al auzului şi simţul interior al văzului. Simţul interior al auzului este denumit nivelul Bina (Sefira Bina), şi sensul interior al văzului este denumit nivelul Hochma (Sefira Hochma).

Din lecţia de la Roma 5/20/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: