“Când Purim se întâlnește cu Ziua Internaţională a Femeii” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “ Când Purim se întâlnește cu Ziua Internaţională a Femeii

Evenimentele descrise în povestea de Purim arată corectările spirituale ale umanității. Traducerea acestor corectări, din limbajul poetic și colorat al legendei, în limbajul schimbărilor interioare calitative,  ne permite să vedem cum ele descriu conexiunea între oameni și cum putem consolida o astfel de conexiune. Ne putem găsi apoi pe noi înșine, stările noastre interioare, atitudinile noastre unul față de celălalt și relațiile noastre diverse, ca personaje și situații care au loc în povestea de Purim.

Ziua Internațională a Femeii, care cade de Purim în acest an, ne atrage atenția asupra a două femei din povestea de Purim: Esther și Zeresh, reprezentările simbolice ale celor două forțe care lucrează în lume, care sunt de fapt una.

Fiecare femeie are o parte a reginei Esther (soția regelui Ahasveros): calitatea dreptății, care justifică acțiunile naturii și legile ei, legile iubirii. Fiecare femeie are și o altă parte, Zeresh (soția răului Haman Agagitul): o calitate amenințătoare, care condamnă puterea naturii și neagă legile ei.

Cum putem descoperi atributul numit „Esther” din noi?

Mai întâi trebuie să traversăm atributul lui Zeresh, o stare a minții care ne concentrează gândurile asupra modului de a stoarce cât mai mult din lume: a cumpăra și a vinde, a primi și a controla. Această calitate feminină este cea care face ca bărbații să se străduiască pentru putere și onoare. Fără pretențiile și cerințele unei asemenea calități, bărbații ar fi mulțumiți cu mult mai puțin, îndeplinindu-și nevoile de bază.

Conform Înțelepciunii Cabala, Zeresh este cunoscută și sub numele de „Malchut corupt”, dorința egoistă de a se bucura doar pentru beneficiul propriu, înainte de a fi corectată cu o intenție opusă, aceea de a iubi și a dărui. Ea vrea să fie deasupra celorlalți și să îi șteargă, fără să aibă vreo preocupare pentru mediocritatea pe care o induce asupra lor.

În mare parte, femeile nu sunt conștiente de dorințele pe care le reprezintă Zeresh, deoarece apariția acestor dorințe poate provoca multă supărare. Poate o femeie să-și împlinească aspirațiile de a fi mai frumoasă, talentată și de succes decât alte femei? Prin natură, astfel de dorințe egoiste nu pot fi niciodată complet îndeplinite, deoarece întotdeauna va exista cineva mai frumos, talentat și de succes.

Atunci de ce ar vrea orice femeie să-și facă rau, fără un motiv aparent? Prin urmare, astfel de dorințe se ascund în cea mai mare parte înăuntru, reprimate, fără să fie conștientizate.

Acesta este modul lui Zeresh, unul care nu are conștientizare de sine. Mai mult, o astfel de femeie se poate simți dreaptă, că dorește numai binele tuturor, în timp ce, de fapt, atributele ei sunt polul opus al bunătății.

Atributele bunătății sunt reprezentate de Esther.

Descoperind neîntrerupt nevoia internă de a fi mai bun decât alții, luminează forma, ridicată spiritual, de grijă sinceră și iubire pentru ceilalți, calitățile Esterei. Atunci când femeile ating nivelul înalt spiritual pe care îl reprezintă Esther, ele se ridică deasupra jocurilor competitive și a preocupărilor materialiste ale ego-ului.

Ester este ascunsă și smerită. Ea acționează în culise, mișcând lumea cu fire transparente de iubire pentru ceilalți, nu de iubire de sine și niciodată pentru ea însăși. Ea conduce lumea exemplificând modul de a trăi iubindu-i pe ceilalți. Esther reprezintă dorința de a se bucura, creată de Creator, dar include calitatea iubirii și a dăruirii, dorința de a dărui. Esther folosește toată puterea și priceperea ei pentru a conduce societatea spre unificare, pace și iubire.

Sărbătoarea de Purim și Ziua Internațională a Femeii ne arată rolul primordial al femeilor pentru îmbunătățirea lumii. Atât forțele feminine, Zeresh – forța progresivă de conducere – cât și Esther, starea ei corectată – forța compasiunii, a iubirii și a grijii – sunt indispensabile pentru a aduce unificarea, pacea, dragostea și echilibrul în umanitate.

Este posibil să atingem o stare echilibrată în umanitate atunci când calitățile feminine și calitățile masculine se completează reciproc. Prin urmare, în loc să ne concentrăm asupra modului în care bărbații sau femeile se pot ridica independent, trebuie să învățăm cum să ne ridicăm împreună.

Nu este o coincidență faptul că impulsul de a găsi un nou echilibru între sexe a devenit atât de important în vremea noastră. Oamenii evoluează spre o experiență superioară a vieții și, din acest motiv, dorim un sentiment mai mare de integralitate. O armonie de durată, însă, nu poate apărea decât atunci când forțele opuse se completează reciproc.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed