Capcanele egoismului

Suntem controlati de dorinte egoiste, vase ale receptiei, cu toate ca nu stim ce sunt acestea. Asta pentru ca toate se obtin prin comparatie ; avantajul Luminii este obtinut din intuneric.

Totusi, odata ce am primit putina Lumina, incepem sa simtim ca acolo este o alta forma de existenta in afara de a vegeta in egoism. Asta este viata in daruire.

Doar Lumina creaza aceste dorinte sau Kelim in noi, si in interiorul lor apare aceasta anticipare sau senzatie de slabiciune. Apoi incepem sa formam o anumita anticipare a daruirii. Astfel, doar aparent o persoana se poate referi corect la aceasta imagine.

Acum aceasta dorinta egoista ma atrage in adancurile ei. De aceea trebuie sa absorb importanta scopului de la mediu prin atragerea Luminii si facand pasi spre ea, in ciuda dorintei mele.

Dupa asta, diferite obstacole sunt puse in fata mea: mi se arata ce fel de placere este ascunsa in daruire. Apoi trebuie sa fiu salvat de la un alt pericol : de la caderea in Klipa, care spune « Hai sa ne bucuram de daruire. Fa ceva de dragul de a darui. Si acum fa ceva mai mult, si apoi mai mult… » Astfel,  depasind limitele abilitatilor mele, incep sa simt o dorinta egoista din daruire. De fapt, Lumina enorma imi este revelata in locul licaririi slabe pe care o simtim in lumea noastra.

In acest fel sunt depasit de starea pe care cartile Cabaliste o numesc “impuritate” sau “focul iadului”. Astazi egoismul nostru ne  da doar o mica provocare, nu ne permite sa venim mai aproape de daruire. Dar mai tarziu ne facem singuri drum prin lumile impure in care trebuie sa fim corectati sa daruim. Acolo, dorinta descopera o siretenie, o mare dorinta  egoista care se opune Creatorului. Ne spune “Daruieste, fa ceea ce face Creatorul. Este o mare placere in acel act.” Vom putea sa ne mentinem starea in fata acesteia?

Acum plasam un “ecran” (Masach) impotriva dorintei noastre de a primi, unde mai tarziu vom construi ecrane reale impotriva luminii, impotriva placerii de a darui in locul celei de a primi.

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 3/2/11, Writings of Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed