“Ce este egoul uman?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Ce este egoul uman?

Este o lege cheie a naturii, că orice corp existent – mineral, vegetal sau animal – dorește să-și susțină și să-și protejeze existența. Asta nu este considerat ego. Poate fi numită dorința de a trăi și de a exista.

Egoul uman începe acolo unde dorim să facem rău altora. Nu este că preferăm propria noastră existență față de existența altora, ceea ce se întâmplă și în lumea animală, ci că vrem să facem rău altora fără justificare. Animalele de exemplu, se ucid între ele pentru supraviețuire și simt că natura le obligă să omoare și să mănânce alte animale. Cu toate acestea, dacă natura nu îi dă unui animal un astfel de impuls, atunci el nu ucide. Dacă unui leu nu-i este foame, atunci ai putea trece pe lângă el și s-ar putea să nu-l interesezi. Pur și simplu s-ar ocupa de treburile lui.

Nivelurile mineral, vegetal și animal ale naturii nu au niciun program interior care să funcționeze pentru a dăuna altora. Nu se bucură de a-i suprima pe ceilalți. Ei fac rău altora doar pentru nevoile lor de a se hrăni pe ei înșiși și urmașii lor, pentru a supraviețui și a crește. Prin urmare, natura animalelor nu este un ego. Nu este o înclinație rea, ci doar o dorință.

În înțelepciunea Cabala, ego-ul uman este numit „înclinație rea”, deoarece există doar în ființa umană. Ne face să ne bucurăm de a face rău, suprima, subordona și controla pe alții. Ego-ul este considerat rău din cauza felului în care se bucură de a face rău altora în mod intenționat, dincolo de nevoia de simple necesități de supraviețuire, așa cum este cazul animalelor.

Pe scurt, avem dorințe de supraviețuire de bază, care nu sunt considerate ego-ul uman. Ego-ul începe acolo unde dorim să simțim plăcere rănind pe alţii.

Bazat pe videoclipul „Ce este egoul uman?” cu cabalistul Dr. Michael Laitman. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed