Ce sărbătorim de Pesach (Paște)

252Întrebare: Cine sunt „egiptenii” și „israeliții” în munca spirituală?

Răspuns: Tora vorbește despre om ca ceva care include întreaga lume. Totul este în interiorul omului.

Egiptenii din noi sunt forțe egoiste; israeliții sunt forțe altruiste sau forțe care vor să fie altruiste, dar sunt conduse de egipteni (egoism).

Faraonul personifică egoismul complet în care ne aflăm.

Creatorul este forța superioară care îl guvernează pe Faraon,  pe Moise și pe toți ceilalți. Sarcina sa este de a aduce toată creația să fie ca El, la altruism. Dar acest lucru necesită conștientizarea faptului că egoismul este rău și calea de ieșire din el.

Moise este o forță care face parte din Creator, care se află în interiorul omului și îl trage înainte spre dezvăluirea și înțelegerea celor mai înalte proprietăți spirituale.

Interacțiunile apar între aceste forțe atunci când o omul simte care dintre dorințele sale sunt egoiste, care sunt altruiste, care dintre ele caută conexiunea cu Creatorul și care dintre ele se agață de Faraon.

Astfel, le sortează și, ca rezultat al muncii sale, înțelege ce voce îi vorbește, își dă seama că este complet sub conducerea faraonului. Oriunde s-ar întoarce, faraonul pândește în el.

I se pare că lucrează deja de dragul dăruirii și în iubire pentru aproape, că este mai presus de toate dorințele egoiste pământești, dar continuă să le descopere în mod constant înăuntru. În cele din urmă, el nu ajunge doar la disperare, ci devine convins că faraonul deține totul, sută la sută.

Dar, în același timp, un punct special, numit Moise, iese în evidență în el și se opune lui Faraon. Intră într-o luptă cu acesta și se condamnă la cele zece plăgi egiptene, prin care trebuie să treacă egoismul nostru. Deci, omul începe să înțeleagă că poate scăpa de ego. Dar cum? Nu este încă clar.

Cu această senzație, intră într-o noapte întunecată în care, pe de o parte, nu este evident și nu este clar cum va avea loc eliberarea, dar pe de altă parte, o dorește cu pasiune. Această noapte se numește noaptea exodului din Egipt, pe care o sărbătorim de Pesah (Paște).

KabTV „Știri cu Dr. Michael Laitman”, 13.04.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed