“Ce știe liderul Hamas și ce nu știe” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Ce știe liderul Hamas și ce nu știe

În urmă cu câteva zile, liderul Hamas Ismail Haniyeh le-a cerut palestinienilor să se pregătească să se întoarcă în Palestina. El a declarat că Israelul se află într-o stare de dezintegrare politică care reflectă fundătura în care a ajuns întreprinderea sionistă. „Începutul înfrângerii”, a spus el, „este dezintegrarea din interior”. Haniyeh a adăugat că din cauza asta, palestinienii se află „într-un moment al victoriilor și al unei generații de mari schimbări”. Deși observațiile sale sunt corecte, el nu știe că din locul unde cade Israelul, din același loc se ridică.

În multe privințe, Haniyeh este ca Haman din povestea biblică a Esterei. Ca și în cazul lui Haman, Israelul va suferi din ce în ce mai multe lovituri de la cei răi, care vor deveni din ce în ce mai puternici și vor deveni din ce în ce mai încrezători. La fel ca și Haman, în cele din urmă evreii se vor uni și tot ce a zidit cel rău se va întoarce împotriva lui.

Deocamdată, Israelul este într-adevăr dezintegrat. Suntem o societate divizată, ale cărei opinii variază de la o extremă la alta asupra fiecărei probleme. Suntem pe deplin divizați în ceea ce privește problema conflictului cu palestinienii. Suntem deopotrivă divizați în chestiunea impunerii legilor religioase, a politicii identitare și a trezirii și în ceea ce privește tot ceea ce privește mai mult de o persoană.

Știm că suntem împărțiți, dar nu ne pasă. Nu ne pasă chiar și atunci când cel mai mare dușman al nostru ne spune că de aceea suntem slabi. Când ne vom trezi? Pe marginea prăpastiei.

Când ne vom trezi, ne vom da seama că toate diviziunile noastre sunt stimulente pentru a ne uni. Deoarece nu vrem să ne unim, ci în schimb alegem dezbinarea și batjocura, separarea noastră se înrăutățește, dușmanii noștri subliniază că aceasta este slăbiciunea noastră și ne avertizează că ne vor învinge din cauza diviziunii noastre.

Acum că diviziunea noastră este bine pusă la punct, la fel ca și avertismentele dușmanilor noștri, trebuie să decidem dacă să ținem seama de avertismente și ne unim, sau așteptăm ca biciul să bată și să ne forțeze dureros să ne ridicăm deasupra aversiunii noastre reciproce. Dacă alegem unitatea înainte de a fi biciuiți, nu vor fi necesare loviturile. Cu cât ne îndreptăm mai repede unul spre celălalt, cu atât mai repede lumea va înțelege că motivul pentru care ne-au urât a fost dezbinarea noastră și că unitatea este protecția noastră împotriva urii, garanția noastră pentru siguranță.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed