Cum sa ne intelegem cu legile naturii?

In “Introducere la Studiul celor Zece Sefirot”, Nr 4, Baal HaSulam scrie: “Creatorul pune o soarta buna in mainile omului… iar alegerea sa se refera doar la a o intari”. Creatorul conduce persoana spre prieteni si studiu, dar restul depinde de el. Nu te astepta ca cineva va face munca asta pentru tine.Este treaba ta sa iti sortezi uneltele si sa le aranjezi corect.

« Dar nu inteleg nimic! Nu pot studia, nu stiu cum sa ma refer la prieteni si sunt confuz si pe interior si la exterior » ! Te poti plange mamei tale, dar degeaba te plangi legii creatiei. La fel cum degeaba te certi cu legea gravitatiei.

Creatorul este legea naturii, care este daruire absoluta. Daca te sincronizezi cu asta, te simti bine, si daca nu, te simti rau in masura in care este nepotrivire. De fapt, ambele corespund nivelului tau de dezvoltare. In mod similar, in lumea noastra, tratam copii, adolescentii, adultii si batranii diferentiat, cu respect pentru anii lor.

Imaginadu-l pe Creator incorect, ii atribuim Lui anumite calitati si sentimente umane care ne caracterizeaza. Tot incercam sa il « convingem » sperand ca se va razgandi. Este cea mai serioasa greseala produsa de natura noastra egoista.

Inca de la inceputul timpului, oamenii au facut aceeasi greseala: Au transferat proprietatile lor asupra lumii inconjuratoare. Cerem si asteptam reactia chiar de la animalele de casa. La modul general asteptam sa gasim asemanare cu noi insine si concordanta in imaginatia noastra in toate nivelele naturii, inclusiv la nivelul vorbitor.

Aici difera intelepciunea Cabalei de toate religiile si credintele. Este scris : « Legea este stabilita si nu poate fi incalcata ». « Nu mi-am schimbat HaVaYaH ». Lumina Superioara ramane in repaus absolut, si toate schimbarile au loc doar in vase. De asemenea intreb Creatorul sa schimbe sau sa stie ca trebuie sa ma schimb si eu.

Rugaciunea mea este legata de mine. A ma ruga inseamna sa ma judec si sa ma schimb. Aceasta este singura cale pe care as putea primi un raspuns diferit de la legea neschimbata. Aceasta este de fapt ideea. Religiile nu vorbesc despre transformarea omului ; sugereaza ca ar trebui sa il « mituiesc » pe Creator prin actiuni mecanice sau rugaciuni inflacarate. Oamenii cred ca ii va ajuta, cu toate ca istoria umanitatii arata exact contrariul.

Cabala arata ca tu esti cel care trebuie sa se schimbe, nimeni altcineva. Continua sa ceri Creatorului cum ai facut inainte, dar pentru un motiv diferit: Aceasta este dorinta Sa, si tu faci asta impotriva dorintei tale.

Stai in fata Luminii. Schimbandu-te si devenind asemanator Creatorului in calitati, incepi sa percepi influenta sa care inainte a ramas in afara simturilor tale. Devii un vas pentru Lumina si cresti pana cand te umple cu totul.

Ca sa anticipezi Lumina Superioara nu inseamna sa fluieri in vant. Fa o miscare interioara spre El, doreste-ti sa te schimbi si te va  influenta. Toate schimbarile pe care le vedem in Lumina sunt schimbarile din interiorul nostru.

Din prima parte a  Lectiei zilnice de Cabala 12/17/2010, “Creatorul a facut inclinatia spre rau si a adus Torah ca si condiment”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: