De la frică la fior

249.02Un om este creat din materia dorinţei de a primi plăcere; prin urmare, este în mod constant îngrijorat dacă va putea obține plăcere. Este preocupat de acest lucru în fiecare moment al vieții sale, omul simte un fel de deficiență și se teme că nu o va putea împlini. Este ca un iepuraș care se ascunde mereu sub un tufiș tremurând de frică.

Frica de a nu obține ceea ce ne dorim trăiește în noi tot timpul. Aceasta este natura noastră a dorinței de a primi plăcere, care se bazează pe frică.

Dar când ne corectăm, trebuie să trecem de la frică la fior. Acesta este ceva complet diferit. Mi-e teamă că nu voi putea dărui Creatorului, nu voi putea să mă apropii de El, să devin ca El, să-I împlinesc dorința. El m-a ghidat și mi-a dat exerciții toată viața și mi-e teamă că nu voi simți asta și nu mă voi conecta corect cu El.

Frica este teama cu privire la propria mea existență, iar fiorul este neliniștea dacă Îi voi face plăcere Creatorului. Sarcina principală a omului este să obțină un astfel de fior; aceasta este chiar prima poruncă.

Sentimentul că totul vine de la Creator și că nu există altcineva în afară de El este rădăcina fiorului corect de la care cineva ajunge deja la înțelepciune, realizare și împlinire corectă.

Sursa fiorului faţă de Creator se află în Bina, iar deasupra Bina se află Hohma, înțelepciunea. Și chiar mai sus este Keter, guvernarea deplină a Creatorului asupra întregii realități. Prin urmare, este posibil să intrați în GAR, în Sefirele mai înalte Bina, Hocma și Keter, numai prin Bina, care se numește fior.

Există diferite etape ale fricii. În stadiile inițiale, omul își face griji pentru sine, despre ceea ce i se va întâmpla și ce nu va avea și îi este frică de pedeapsă. Și așa trece prin toate fricile până când se ridică la un fior adevărat când îi este frică dacă va fi capabil să-L mulţumească pe Creator.

Și pentru a ajunge să tremure în fața Creatorului, omul are nevoie de o muncă adecvată cu prietenii săi, unde este rădăcina tuturor fricilor: dacă voi putea să-mi ajut prietenii, dacă voi putea simți sau nu ajutorul lor pentru mine? Toată munca de dezvoltare spirituală se învârte în jurul garanției reciproce.

Din partea a doua a Lecţiei zilnice de Cabala 1/23/23, Scrieri ale lui Baal HaSulam „Introducere în Cartea Zohar”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: