Distanțarea și apropierea

255Cartea Zohar, VaYikra, articolul 79: Este ca un rege care s-a supărat pe regină și a expulzat-o din palatul ei pentru o anumită perioadă de timp. Când timpul trecea, regina venea imediat și se întorcea în fața regelui. A fost așa o dată, de două ori și de trei ori. Dar ultima dată, s-a îndepărtat de palatul regelui, iar regele a expulzat-o mult timp de la palatul său. Regele a spus: „De data aceasta nu este la fel ca alte dăţi, când ea a venit înaintea mea. În schimb, eu și toată casa mea vom merge să o căutăm.”

Regele este Creatorul, forța generală a naturii. Regina simbolizează creația, adică sufletele create de Creator. Ei trebuie să treacă prin anumite stări de exil și apropiere, care creează în suflete percepții mai clare despre Creator.

Distanțându-se de El, ei simt anumite calități negative în sine: întuneric, confuzie, suferință. Și atunci, când se apropie de El, ajung la starea de împlinire, înțelegere etc. Dar de fiecare dată această distanță și apropiere este calitativ diferită.

Dacă atunci când m-am îndepărtat prima dată și m-am apropiat, am simțit că este rău să fiu departe și este bine să fiu aproape, a doua oară, îndepărtându-mă și apropiindu-mă poate la aceeași distanță, deja mă simt diferit în legătură cu asta: „De ce m-am îndepărtat? De ce mă apropii? Care este diferența?”

A treia oară întreb deja: „De ce face Creatorul asta?” Nu întreb de ce mi se întâmplă mie, ci de ce are nevoie Creatorul. Îmi dau seama că vine de la Creator.

A patra oară, când toate aceste cercetări și înțelegeri se acumulează în mine, mintea mea crește și simțirea mea se extinde, atunci sunt deja într-o stare profundă de exil de la Creator, într-o stare de separare și întuneric. Deși acest întuneric poate fi același ca înainte, realizarea că nu mă mai pot întoarce la El de unul singur, este foarte amară și profundă. Simt atât de profund opoziția mea față de Creator și neputința mea, încât nu pot face nimic cu mine.

În acest caz, pentru prima dată mă simt lipsit de putere și am nevoie de El pentru a mă aduce înapoi. Când această cerere urgentă apare în mine pentru că nu mai pot rămâne în exil, atunci El însuși vine la mine cu toți curtenii săi.

KabTV “Puterea Cărţii Zohar” #14

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: