“Evreimea americană ar trebui să rămână în afara afacerilor interne ale Israelului” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Evreimea americană ar trebui să rămână în afara afacerilor interne ale Israelului

Rezultatele alegerilor generale din Israel sunt foarte greu de înghițit pentru mulți evrei americani. Nu numai că l-au preferat pe Yair Lapid lui Benjamin Netanyahu ca prim-ministru, dar îi detestă pe probabilii parteneri de coaliție ai lui Netanyahu. Editorialistul din New York Times, Thomas Friedman a fost explicit în această privință scriind: „Israelul pe care îl cunoaștem a dispărut” și „Doamne, salvează-ne dacă acest guvern [de dreapta] este un prevestitor a ceea ce urmează [în America]”. El a mai declarat că fiecare student evreu care sprijină Israelul și fiecare evreu sionist american va trebui să-și regândească sprijinul, iar fiecare politician care sprijină Israelul săse teamă să fie intervievat despre Israel.

Friedman nu este singur. În săptămânile și lunile premergătoare alegerilor, organizațiile evreieşti-americane au turnat milioane de dolari în societatea arabă din Israel pentru a-i încuraja să voteze pentru a slăbi dreapta Israelului, deoarece votează pentru partidele arabe și anti-sioniste sau islamiste. Sami Abu Shehadeh, liderul partidului islamist anti-sionist arab israelian Balad, a întrebat consternat în timpul unui interviu [în ebraică] la Canalul 13 al Israelului: „De ce ar fi un evreu american, care nu ne înțelege pe noi [arabii], care „Nu știe unde locuim, sătoarne milioane de dolari în construirea a tot felul de mecanisme pentru a crește procentul de vot – autobuze, apeluri telefonice, oameni care merg din ușă în ușă etc.”

Răspunsul la întrebarea lui Abu Shehadeh este clară și simplă: au făcut acest lucru pentru a împiedica Statul Israel să aleagă democratic un guvern conform voinței majorității poporului. Adevărul este că majoritatea evreilor americani se gândesc doar la a-și face viața în America mai calmă și mai convenabilă. Pentru ei Israelul este o durere în gât. Ei vor un guvern israelian care să se alinieze intereselor americane, în detrimentul propriilor sale interese. Așa simt majoritatea evreilor americani despre Israel și oricine spune contrariul este, ei bine, un politician.

Vreau să fiu clar despre asta: evreii americani nu au dreptul să se amestece în afacerile interne din Israel, cu siguranță nu în rezultatele alegerilor. Ei nu locuiesc în Israel; ei nu sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă aici și nu au în minte cel mai bun interes al Israelului, ci doar al lor.

Există un argument des citat, că deoarece evreii americani donează Israelului, ei merită să aibă un cuvânt de spus în treburile Israelului. Dacă ar fi după mine, aș interzice toate transferurile de bani din America în Israel, fără donații și fără sprijin. Ne vom descurca bine şi fără el. Doar cei care locuiesc aici ar trebui să aibă un cuvânt de spus despre cine conduce țara.

În plus, poziția Israelului în lume și modul în care americanii neevrei se raportează la Israel și la evreii din America nu are nimic de-a face cu identitatea prim-ministrului Israelului. Statutul Israelului este determinat de nivelul de coeziune internă a Israelului. Cu cât societatea israeliană este mai unită, cu atât câștigă mai mult sprijinul lumii.

Prin donațiile lor, evreii americani cresc diviziunea în societatea israeliană, ducând la mai multă ură față de Israel și antisemitism în propria lor țară și în întreaga lume. Încercând să lucreze numai pentru propriul interes, evreimea americană produce chiar rezultatul pe care încearcă să-l evite: intensificarea antisemitismului. Așa cum este întotdeauna cazul evreilor, nu avem alți dușmani decât propriul nostru egoism.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: