„Împliniți cu strictețe ceea ce preoții leviți v-au învățat”

Tora, Deuteronom 24:8: … Împliniți cu strictețe ceea ce preoții leviți v-au învățat …

Preoții (Cohenii) și leviții erau angajați în învățământ, în educație și serveau populația. Ei nu au stat să aștepte ca oamenii să vina să primească o binecuvântare; ei au traversat de-a lungul țării, învățând oamenii să citească și să scrie.

Așadar, nu erau oameni analfabeți în națiunea Israel. De când Moise a primit Tora, toată lumea a fost obligată să o studieze. Iar evreii și-au primit învățătura de la Abraham după ce au ieșit din Babilon.

Absența analfabetismului făcea diferența dintre evrei și alți oameni. Se credea că un om care nu-și învață fiul, îl făcea un hoț.

Toată lumea trebuia să știe ce legi sunt descrise în Tora, cum să le implementeze și cum să interacționeze cu alți oameni. Evreii au studiat sistemul juridic și sistemul taxelor, deoarece toată lumea a trebuit să participe în asta.

Mai mult de atât, ei au trebuit să implementeze legile Torei, nu numai la nivelul interior ci, de asemenea, și în viață de zi cu zi: legile kashrut, cultivarea pământului, etc.

Evreii știau Tora, Scripturile (Ketuvim), Misna și Talmudul din inimă. Ei erau în interiorul fiecăreia din ele. Au învățat oamenii fără nicio carte scrisă, deoarece numai Tanakh (Tora, Neviim, Ketuvim) au fost scrise pe hârtie, iar restul nu.

Această cunoaștere a fost un cod zilnic al vieții unei persoane, iar ei știau cum să interacționeze cu ceilalți. Așadar, scopul preoților și leviților a fost să educe pe toată lumea.

La vârstă de 2 ani, un copil era învățat alfabetul, la 3 – cititul, la 5 – Tora și Misna, până la 9 ani el deja cunoștea toată legile și până la vârstă de 13 ani trebuia să cunoască tot ceea ce avea nevoie pentru viață.

Din emisiunea de pe KabTV „Secretele Cartii Eterne” 10/26/16

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed