Înțelesul cărților cabaliste, Partea întâi

Nenumăratele fațete ale Torei

Întrebare: Când citim Tora, descoperim o colecție de povestiri istorice cu multe personaje. Cum ar trebui să ne raportăm corect la ele?

Răspuns: Dacă Tora nu ar veni dintr-o sursă specială, ci ar fi o carte obișnuită care a fost scrisă, să zicem, de cineva din Evul Mediu, atunci ar fi doar un roman istoric interesant.

Tora, însăși prezintă un limbaj foarte interesant și o dată ce ai început să o citești nu te mai poți opri, lectura ei fiind captivantă. Există ceva care te face să nu te plictisești niciodată de ea.

Vorbesc despre toate acestea ca un cititor obișnuit, care nu are nimic de-a face cu originea cărții, cu religia, istoria, geografia și cu nimic altceva. Este doar o lucrare scrisă într-un stil interesant.

Unii consideră Tora un document istoric, iar alții o ficțiune sau poate o colecție de instrucțiuni sau documente legale, deoarece conține un volum mare de informații cu privire interacțiunile dintre oameni și dintre națiuni în antichitate, despre viziunea lor cu privire la lume.

În general, Tora este o carte foarte interesantă. Ceva similar vedem la Josephus Flavius, putem chiar compara Tora cu scrierile lui. El repovestește într-o oarecare măsură Tora și o rescrie din poziția sa de istoric.

Josephus este un istoric uluitor, cu o viziune cuprinzătoare și o cunoaștere vastă a faptelor istorice. Și-a scris lucrările fiind în exil în Roma, acolo unde, special pentru el, a fost creat un institut enorm, în care lucrau câteva sute de oameni.

Dar, în același timp, ceea ce a scris nu se poate compara cu Tora.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed