Lumea – realitate sau iluzie? Partea 9

Aderarea la limbajul cabaliștilor

Baal HaSulam, „Esența Înțelepciunii Cabala”: Orice om rezonabil va înțelege că atunci când are de-a face cu chestiuni spirituale și, cu atât mai puțin, când e vorba de dumnezeire, noi nu avem niciun cuvânt sau literă cu care să o contemplăm. Și este așa pentru că, întregul nostru vocabular este doar o combinație de litere a simțurilor și imaginației noastre….

Și este așa, în special acolo unde omul are nevoie să găsească ceva rațional în aceste cuvinte, pentru a-l ajuta în negocierile obișnuite în cercetarea înțelepciunii. Iar aici înțeleptul trebuie să utilizeze definiții riguros exacte pentru ochii observatorilor.

Iar dacă am exprima în cuvintele noastre tot ceea ce simțim, fiecare din noi își va crea propriul limbaj, propria noastră enciclopedie, etc. Și, de aceea, nu am mai fi capabili să comunicăm unul cu celălalt. De aceea, ceea ce putem și va trebui să facem este să luăm cuvintele, expresiile și definițiile bazate pe esența noastră.

Iar asta este exact ceea ce face Cabala, fiindcă ea ne spune că o persoană este compusă dintr-o dorință care este împărțită în cinci feluri: zero, unu, doi, trei și patru. Și în aceste cinci tipuri de dorințe, simțim diverse împliniri pozitive și negative și toată lumea le are. Astfel, totul se compune numai din dorință.

Prin urmare, dacă aderăm la un limbaj cabalistic clar, nu ne vom rătăci. Vom vorbi aceeași limbă. A fost așa înainte de sfărâmarea din Babilonul antic, când toți oamenii vorbeau o limbă, aramaica, în care este scrisă și Cartea Zohar.

Iar limba aramaică este bună pentru că provine din însăși esența naturii. Și cele cinci niveluri ale dorinței, din care fiecare dintre noi este compus, generează cinci definiții. Iar acest limbaj se bazează pe ele.

Din KabTv „Fundamentele Cabalei” 15/09/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed