“Paradoxul inteligenței: de ce cea mai inteligentă specie face cel mai mult rău” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinParadoxul inteligenței: de ce cea mai inteligentă specie face cel mai mult rău

Kuchinoerabu-jima, one of the Satsunan Islands in Yakushima Town, western Japan region in December 2021. Kuchinoerabu Island erupted in 2015, and the regulations around the crater continue

Oamenii sunt cea mai inteligentă specie de pe planetă. Atunci de ce suntem și cei mai dăunători pentru noi înșine, pentru toate celelalte specii și pentru planeta pe care trăim? Cum se face că intelectul nostru superior născocește planuri care ar trebui să ne îmbunătățească situația, dar ajung mereu să o înrăutățească? Răspunsul este simplu: mințile noastre sunt grozave, dar inimile noastre sunt poluate cu atât de multă răutate încât corup modul în care gândim, iar gândurile noastre corupte creează o lume poluată și coruptă care reflectă răutatea din inimile noastre.

Fiecare plan pe care îl desenăm, îl bazăm pe eșecul planurilor anterioare, altfel nu ar fi nevoie să desenăm altele noi. Dar din moment ce nu am corectat rădăcina care provoacă toate eșecurile – inimile noastre corupte – desenăm noi planuri cu aceeași mentalitate greșită cu care am desenat-o pe cea anterioară, dar cu intenția de a „accelera” corectarea. Rezultatul prin urmare, va fi o accelerare a corupției lumii noastre.

Dacă există vreun beneficiu în planurile pe care le desenăm astăzi, acesta este că ne vor expune incompetența. Din cauza inimii noastre corupte care caută să exploateze totul și pe toată lumea, intelectul nostru elaborează planuri care nu cuprind decât distrugerea altora și promovarea noastră personală ca scop. Întrucât aceasta este natura tuturor oamenilor, în diferite măsuri, planurile noastre se ciocnesc unele de altele și distrug totul – terenul pe care stăm, plantele și animalele care ne hrănesc și, în cele din urmă, pe noi înşine. O civilizație bazată pe ego nu poate să nu provoace distrugere.

Diferența fundamentală dintre omenire și toate celelalte specii este că ele vor să supraviețuiască, în timp ce noi vrem să învingem. Acesta este motivul pentru care ne-am dezvoltat intelectul: să-i depășim și să-i înlocuim pe alții, să le negăm gloria altora, subzistența și fie să-i înrobim, fie să-i distrugem.

Deci singura modalitate de a ne salva planeta și pe noi înșine este să folosim intelectul nostru superior pentru a ne schimba inimile, astfel încât intelectul nostru să servească adevăratele noastre interese, mai degrabă decât inimile noastre egoiste. Putem face acest lucru învățând să ne gândim unul la altul, învățând să-i prețuim pe cei care sunt atenți, mai degrabă decât pe cei care se promovează doar pe ei înșiși.

Poate fi nefiresc, dar propria noastră natură în mod clar nu ne duce nicăieri. Așa că este timpul să ne punem mintea la lucru pentru ceva care ne avantajează cu adevărat.

Nu este suficient ca fiecare dintre noi să încerce să fie un om mai bun. Mediul nostru social este mai puternic decât noi și ne va determina să ne comportăm ca toți ceilalți. Pentru a reuși, trebuie să facem un efort concertat.

Nu există nimic pe care să nu-l putem realiza dacă lucrăm împreună. Chiar și natura umană încăpăţânată nu se potrivește cu puterea noastră colectivă. Dacă înțelegem importanța considerației și a empatiei nu numai pentru societatea noastră, ci și pentru viața noastră, putem muta munții din loc.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed