Planul ieșirii din criză, Partea 3

Intrebare: Ce fel de ordine socială ne va aduce într-un final educația integrală?

Raspuns: Scopul educației integrale nu este să schimbe ordinea sociala, ci sa educe omul. Trebuie să învețe omul cum să existe în această lume, nu pe Lună sau în spațiu, ci pe Pământ și nu într-un bungalău în junglă, ci printre oamenii din orașele moderne ale unei țări dezvoltate.

În particular, o sută din cele mai dezvoltate țări se confruntă cu probleme acum. Și cu cât este mai dezvoltată țara, cu atât mai serioase sunt și problemele, chiar dacă sunt mai multe modalități de a le acoperi sau de a le mușamaliza. Însă toate încercările de a face față problemelor nu duc către rezolvarea lor, ele numai conduc boala și mai adânc în interior până când explodează.

Am vazut deja unde duce linia dreaptă și linia stângă. Linia dreapta poate duce către un regim fascist, iar linia stângă poate duce, de asemenea, la Nazism. Până la urmă aceste manifestări extreme duc către o direcție sau alta.

De fapt, și de drept, stânga și dreapta diferă numai prin câteva cuvinte, însă ele sunt la fel în perseverența și fanatismul lor. Ambele sunt gata să-și distrugă oponenții, aceia care nu sunt de acord cu opinia lor, deoarece sunt fondate pe egoul omului.

Educația integrală trebuie să aducă un trend nou: linia de mijloc, care nu este nici pe stânga și nici pe dreapta. Asta trebuie să fie învățată, deoarece umanitatea nu o poate descoperi singură, fiindcă nu este nicio linie de mijloc în natură. Prin asta înzestrăm umanitatea cu o oportunitate de a se bucura de un spectru complet al înclinațiilor umane, de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, care este linia de mijloc.

Linia de mijloc ne permite să ne ridicăm deasupra naturii umane spre conexiune, acolo unde iubirea acoperă toate crimele. Nu este o asemenea posibilitate nici în natură și nici în natura umană, iar fără o educație specială nu vom ajunge niciodată la ea.

O asemenea educație nu poate fi creată de o universitate sau de o academie, de către cei mai inteligenți profesori, ci numai de Cabaliștii care studiază și folosesc linia de mijloc, construind relații bune deasupra tuturor relelelor.

O societate umană, o familie și chiar și prietenia dintre două persoane pot exista numai în forma echilibrată care nu distruge nici binele, nici răul, stânga sau dreapta, ci, în schimb, acoperă toate diferențele și se ridică deasupra lor. Numai așa poate fi obținută conexiunea.

Această metodă trebuie să vină din Cabala. Natura nu ne poate dezvălui această metodă, deoarece nu este niciun nivel uman în natură. Corpurile noastre fizice aparțin de nivelul animal, însă conștiința noastră aparține de nivelul uman. Totuși, nivelul uman nu există în natură, numai nivelele mineral, vegetal și animal.

Nivelul uman înseamnă că vedem, gândim, înțelegem și simțim omul din noi înșine și nu este așa ceva în natură. Am venit din maimuțe, însă încă nu am devenit oameni, nivelul uman. O nouă calitate numită “om” nu a apărut încă în noi. Faptul că am învățat să folosim tot felul de mașinării în loc de bețe, nu înseamnă că am devenit oameni. Este încă același animal, numai că mult mai confuz.

Este aceeași maimuță care s-a dezvoltat până la punctul în care a primit în mânile sale o bombă atomică și nu nivelul uman pe care trebuie să-l obținem. Natura continuă programul evoluției, impingându-ne spre dezvoltare în continuare. Și nu suntem pregătiți pentru ea, deoarece contrazice toată dezvoltarea noastră anterioară.

În timpul tranziției de la un nivel la altul este necesar să anulăm nivelul anterior, să facem o restricție, să ne ridicăm deasupra lui și să-l inversăm într-o calitate opusă.

De aceea, înalțarea la nivelul uman este posibilă numai cu condiția să restricționăm și să folosim nivelul anterior numai într-o formă opusă, de dragul dăruirii, așa încât tot egoismul nostru să ne servească numai pentru a deveni opuși lui.

Însă asta necesită educația care izvorăște din nivelul vorbitor, de la educatorul care este deja la nivelul uman – Cabaliștii. Prin urmare, Înțelepciunea Cabala este revelată în zilele noastre și poate servi umanitatea.

Forma societății viitoare este descrisă de Baal haSulam în articolul său “Ultima Generație”. Însă numai Cabaliștii pot învăța umanitatea asemenea relații și asta este misiunea lor. Așadar, în vremea noastră Înțelepciunea Cabala este revelată și este o organizație numită Bnei Baruch. Avem dreptul să existăm numai cu condiția că ne vom pregăti pe noi înșine pentru îndeplinirea acestei misiuni.

Din partea a doua a lectie zilnice de Cabala din 16.01.2017: “Mismah Arosa (Documentul de la Arosa),” “Planul iesirii din criza”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: