“Poporul Israelului: Menora de Hanuka pentru a ilumina lumea” (Thrive Global)

Thrive Global a publicat noul meu articol: “Poporul Israelului: Menora de Hanuka pentru a ilumina lumea

Sărbătoarea simbolizează lupta noastră interioară pentru a depăși natura noastră egoistă numită „Războiul Macabeilor împotriva Grecilor”.

Leslie Moulard aprinde o menorah cu fiica ei Moira, în vârstă de doi ani, în timpul festivităților de Hanukkah la Templul Mizpah vineri, 27 decembrie 2019.1231hanukkah2

Nu există un moment mai bun pentru sărbătorirea Hanukah, Festivalul Luminilor, decât perioada actual, în care lumea se caracterizează prin diviziune, iar lumina este atât de necesară. Omenirea se confruntă acum cu impactul unui virus global care a pătruns practic în toate colțurile planetei, în timp ce pandemia de ură și separare continuă să se răspândească în întreaga lume. Tocmai națiunea evreiască are puterea de a aprinde iubirea deasupra urii și de a lumina deasupra întunericului.

Cuvântul „Hanuka”, din ebraică „Hanu-Koh” sau „opreşte-te aici”, se referă de fapt la un proces spiritual. Reprezintă prima etapă a dezvoltării spiritual, în care începem să corectăm dorința de bucurie egoistă și să o transformăm într-o dorință de a dărui altora, o stare care ne eliberează de întunericul separării, conflictelor, controverselor, competitivității nemiloase și a impulsului de a-i exploata și domina pe ceilalți.

Sărbătoarea simbolizează lupta noastră interioară pentru a ne depăși natura egoistă numită „Războiul Macabeilor împotriva Grecilor”. „Grecii” personifică atributele hedoniste, care tânjesc să controleze tot ceea ce ne înconjoară, cu alte cuvinte, ca atributele noastre egoiste de auto-îngăduință să domine. Nu este nimic în neregulă dacă vrei să te bucuri. De fapt, însăși natura noastră este o dorință de a primi plăcere. Ceea ce este problematic este că ne folosim abilitățile și talentele într-un mod egocentric, mai degrabă pentru automărire, decât pentru binele comun.

Vedem acest lucru în felul în care grecii au adorat competiția și au admirat câștigătorii. Pe de altă parte, evreii au cultivat „să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți” ca cel mai înalt ideal. Acest principiu s-a pierdut, în căutarea noastră nesfârșită de succes în detrimentul celorlalți, totuși este exact ceea ce trebuie să revendicăm și să implementăm, pentru a ridica întreaga lume la o stare pozitivă.

Prin urmare, războiul descris în povestea de Hanuka se referă la o luptă internă, pe care am purtat-o ​​de-a lungul generațiilor. Chiar și atunci când nu avem un dușman aparent, dușmanul nostru interior se răzvrătește întotdeauna în noi, trăgându-ne mereu spre venerarea unor idoli precum puterea, faima și controlul. Suntem totuși atrași de ele, dar înțelegem că sunt temporare și dăunătoare, și nu aduc rezultate bune.

Victoria asupra grecilor este primul pas al progresului fiecărei persoane pe scara spirituală. Când ne vom putea bucura reciproc de succese și vom împărtăși preocupările noastre în conexiune reciprocă, vom realiza ceea ce natura încearcă să ne învețe: că aparținem unui singur corp. Dar astăzi se întâmplă opusul, iar națiunea evreiască este mai separată ca niciodată. Astfel, aceste vremuri provocatoare sunt o ocazie de a ne da seama că cel mai urgent apel la acțiune este să ne unim și să devenim un exemplu pozitiv de conexiune, ca şi cum am fi Macabeii moderni, care câștigă războiul asupra înclinațiilor noastre egoiste. Dacă facem doar cel mai mic pas în această direcție, vom vedea miracole pe parcurs. Vom vedea cum o lampă mică, cel mai mic vas de ulei, va aprinde un foc puternic și cald, care luminează viața fiecărei persoane.

Sărbătoarea Hanuka înseamnă victoria luminii asupra întunericului, a unității asupra diviziunii. Într-adevăr, o astfel de victorie are nevoie nu mai puțin decât de un miracol, dar este una din puterile noastre. Trebuie doar să știm cum să aprindem lumânarea, pentru ca aceasta să se întâmple. Prin conexiunea noastră, dăm o lovitură întunericului și aprindem lumina din viața noastră. Aceasta este strălucirea Hanuka. Ca aprinderea unui chibrit, un pic de frecare se transformă într-o flacără strălucitoare.

Hanukah fericit!

_Publicat pe 8 decembrie 2020

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed