Să examinăm legile naturii

Baal HaSulam, „Pacea”: Acum este de o importanță vitală pentru noi să examinăm legile naturii, să știm ce ne cere, ca să nu ne pedepsească fără milă. Am spus că natura obligă omenirea să ducă o viață socială, iar acest lucru este simplu. Dar, în acest sens, trebuie să examinăm legile pe care natura ne obligă să le respectăm, adică pe cele referitoare la viața socială.

La o examinare generală, descoperim că există doar două legi care trebuie urmate în societate. Acestea pot fi numite 1) „primire” și 2) „dăruire”. Aceasta înseamnă că fiecare membru al societății trebuie, prin natura lui, primește de la societate ce are nevoie și trebuie să aducă prin munca sa beneficiu la bunăstarea societății. Și dacă omul va încălca una din aceste două legi, va fi pedepsit fără milă.

Întrebare: Cum poate omul să construiască în sine acest echilibru?

Răspuns: Trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmplă în natură.

Natura este un sistem global, închis, integral. Pe de o parte, suntem partea sa cea mai înaltă. Pe de altă parte, suntem partea sa cea mai înțeleaptă, care are liber arbitru.

Nu acționăm numai în funcție de instinctele noastre, ci ne schimbăm pe noi înșine schimbând mediul din jurul nostru. Ne putem educa pe noi înșine.

Totuși, nu suntem doar animale, ci suntem ființe create deasupra animalelor. Trebuie să luăm în considerare acest lucru și să încercăm să acționăm într-un mod care este bun pentru noi și pentru copiii noștri.

Din KabTv „Fundamentele Cabalei” 12/04/20

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed