Sărbătoarea Sukkot: Aaron

294.4Tora nu îl distinge cu adevărat pe Aaron. El îl însoțește constant pe Moise ca și cum s-ar fi ascuns în umbra lui. Moise acționează ca o legătură între Creator și popor, iar Aaron stă lângă el ca asistent, ca frate al său.

Din această poveste, rolul lui Aaron nu este foarte clar. Dar doar pentru că nu este clar, este aparent mai ascuns, ceea ce înseamnă că este mai aproape de o persoană, de tine și de mine, și legat de munca noastră.

Aaron pregătește vasele, conexiunea oamenilor cu Creatorul. Moise vine de sus, iar Aaron vine de jos, din popor, toate calitățile unei persoane, întregul grup și grupul de zece raportat la Creator. Și de aceea rolul lui Aaron nu iese atât de mult în evidență pentru că o persoană trebuie să-i adauge munca sa. Moise acționează ca reprezentant al Creatorului în fața poporului, iar Aaron acționează ca reprezentant al poporului în fața Creatorului.

Dacă sunt în puterea Creatorului (și nu există altul în afară de El), atunci trebuie să fiu întotdeauna mulțumit, în orice stare. Și dacă sunt nemulțumit de ceva, înseamnă că sunt separat de Creator. Prin urmare, trebuie să mă întorc la conexiunea cu El și un semn că am această conexiune va fi bucuria mea din orice stare, oricare ar fi ea.

Calitatea lui Aaron este cea mai importantă calitate a unei persoane. Calitățile lui Avraam, Isaac, Iacov și Moise sunt doar o pregătire de sus. Iar calitatea lui Aaron este munca noastră de jos, de care ne dăm seama când ajungem la credință deasupra rațiunii, adică îndurarea (Hesed), care este mai presus de toate, dăruirea, care este mai presus de orice dorință de a se bucura.

A studia calitatea lui Aaron înseamnă a-l accepta ca oaspete în Sukkah-ua noastră. Ne dorim ca atributul lui să ne construiască sufletul, conexiunea corectă între noi. A îmbrăca calitatea lui Hesed asupra tuturor calităților tale interioare, care sunt numite „poporul lui Israel”, înseamnă a face munca lui Aaron, a adopta calitatea lui asupra ta, în toată dorința ta de a te bucura.

Din  Lecţia zilnică de Cabala 10/7/20, “Sukkot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed