Separarea cu Scopul de Conectare

Cu cit mai mult coboara Partzufim crescind distanta fata de perfectiunea lumii Infinitului, cu atit mai mule ele se divid. Diferenta intre partile dreapta si stinga, partile superioare si inferioare, fata si spatele, partile masculine si feminine, devina tot mai clara si mai semnificativa.

Acolo unde este perfectiune, fiecare este perfect in actiunile sale, desi bineinteles, fiecare are propriul drum. Cind exista perfectiune, toti sint egali. Daca atingem totala interconectare a sufletelor, atunci chiar si cel mai micut suflet atinge pe toate celelalte si nu exista nici o diferenta intre ele. Fiecare atinge intreaga Lumina a Infinitului, dar in propriul mod, care este mai exact virtutea sa.

De aceea, cu cit mai mult coboara obiectele spirituale inferioare, cu atit mai complexe par sa fie, fiind alcatuite din diferite parti. Prima oara toate aceste parti au fost in lumea Infinitului, si parea ca si cum nu era nici o diferenta intre ele. Apoi ele au inceput sa devina usor diferite: una era putin mai la dreapta, si cealalalta la stinga (din punctul de vedere al Luminii Hassadim), sau deasupra si dedesubt ( din punctul de vedere al Luminii Hochma), sau in fata si in spate (din punctul de vedere al Kelim).

Au aparut tot felul de diferentieri, care indicau o lipsa de perfectiune. In lumea Atzilut aceste calitati devin foarte observabile: in Atik este imposibil sa detectezi vreo diferenta, in Arich Anpin ele deja sint putin diferite, iar in Aba ve Ima divizarea este foarte clara – partile din fata si din spate, de deasupra si dedesubt (Aba ve Ima and YESHSUT).

Totusi, ZON deja are doua Partzufim diferite: Zeir Anpin si Nukva, care necesita corectii mai mari pentru a se completa una pe alta. Noi, sufletele, sintem complet divizate unul de celalalt printr-o oribila ura, repulsie si un imens abis care este intre noi. Nici nu intra in discutie sa ne complimentam in vreun fel unul pe celalalt. Mai intii trebuie sa realizam raul nostru si sa intelegem cit de divizati sintem, apoi sa dorim sa ne apropiem, si apoi sa gasim un mijloc de a face asta, si deasemeni sa-L gasim pe Acela care ne poate ajuta.

Ne-am sfarimat si ne-am pierdut constienta. Tot ceea ce  putem face este sa cerem ajutor, daca putem. Acesta este motivul pentru care exista o scara a lumilor, care sint grade ale discernerii defectelor si separarii dintre toate componentele.

Si exista o lege inversa care opereaza aici. Daca privim de sus in jos, atunci diferenta intre partile masculine si feminine (Zahar and Nekeva), Creatorul si creatia, daruirea si receptia, devine revelata din ce in ce mai mult. Dar cind urcam inapoi, revelam aceasta diferenta din ce in ce mai mult, prima oara considerindu-ne pe noi complet drepti, si apoi descoperind o diferenta crescatoare intre noi si daruire, pina cind o revelam complet. De aceea, sfirsesc cu doua triunghiuri opozite.

Cind urcam, revelam un numar crescator de detalii in toate lumile pe care Lumina le lumineaza pentru noi. Nivelul superior in raport cu cel inferior este ca intreaga lume fata de un micut fir de nisip, in concordanta cu numarul partilor componente si a calitatilor lor.

Din a 3-a parte a Lectiei zilnice de Kabbalah 1/9/11, Talmud Eser Sefirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed