Suferință sau bucurie?

Întrebare: Cartea Zohar spune că nu există un singur fir de iarbă care să nu aibă un hotărâtor deasupra care să-l lovească și să-i spună să crească. Ce înseamna asta?

Răspuns: În primul rând, creșterea se produce numai sub presiunea de Sus.

Întrebare: Se face prin suferință?

Răspuns: Nu se face neapărat prin suferință. Dar, în principiu, da, pentru că presiunea înseamnă suferință. Este suferința creșterii.

Prin urmare, pe de o parte ceea ce este simțit ca suferință, Pe de altă parte,poate fi simțit și ca bucurie și plăcere, depinde de ceea ce identifică o persoană. Dacă mă gândesc doar la calmul corpului, atunci mă compar și mă măsoară doar în raport cu acest calm. Și dacă mă ridic deasupra calmului corpului și cred că ceva trebuie să fie atins, atunci mă bucur că merg mai departe, că produc ceva.

Întrebare: Adică natura ne dezvoltă și nu ne permite să fim în repaus?

Răspuns: Acesta este ideea. Dacă rămân în starea mea și nu vreau să înțeleg natura și să depun eforturi pentru a mă dezvolta, atunci primesc lovituri. Atunci, forța dezvoltării este resimțită ca ceva negativ pentru mine. Nu vreau să mă dezvolt; vreau doar să fiu lăsat în pace.

Dacă, dimpotrivă, vreau să mă dezvolt, atunci orice mi se întâmplă sub influența Forței Superioare este pentru mine o bucurie.

Din KabTv „Fundamentele Cabalei” 10/06/19

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: