“Sunt banii diabolici sau asta este doar un mit?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Sunt banii diabolici sau asta este doar un mit?

Banii sunt echivalentul universal pentru efort. Este un indicator al efortului nostru personal care arată în ce măsură reușim folosind talentele speciale pe care le primim. De exemplu, banii pot măsura oarecum dacă o persoană este mai inteligentă, mai de succes, mai puternică sau mai norocoasă decât o altă persoană. Este esențial să existe un echivalent universal pentru astfel de măsurători.

A avea un astfel de echivalent universal nu este rău. Nu putem măsura fiecare persoană, totuși trebuie să fim capabili să evaluăm oarecum oamenii și eforturile lor.

În ebraică, cuvântul pentru bani este „Kesef”, care derivă din cuvântul pentru acoperire, „Kisuf”. Înseamnă că ne acoperim eforturile corect, cu intenția de a oferi bunătate celorlalți, iar măsura de acoperire a eforturilor noastre este numită „bani” („Kesef”). Cu toate acestea, în utilizarea sa originală ebraică, un astfel de sens de bani/acoperire implică eforturi și rezultate spirituale.

Cu toate acestea, se aplică și lumii noastre fizice. După cum am menționat, banii sunt un anumit echivalent universal pe care îl folosim pentru a măsura eforturile umane. Poate fi însă înlocuită cu un alt echivalent universal: relațiile. Adică, atunci când înțelegem relațiile umane și exercităm conexiuni pozitive între noi și cu natura, când legile naturii devin echivalentul nostru universal comun, atunci celelalte dimensiuni vor dispărea, cu excepția atitudinilor noastre interioare unul față de celălalt, a relațiilor noastre. În limbajul Cabalei, o astfel de măsurare se numește „Masach” (“ecran”) și „Ohr Hozer” (“lumină reflectată”). Ecranul și lumina reflectată devin instrumente spirituale asemănătoare cu modul în care folosim monedele și bancnotele astăzi. Puterea ecranului și a luminii reflectate pe care le primim este echivalentă cu puterea pe care o avem de a rezista propriilor noastre dorințe egoiste, care acordă prioritate propriului beneficiu în detrimentul beneficiului altora și ridică importanța de a adduce beneficiu celorlalți în detrimentul beneficiului personal al fiecăruia. Putem măsura apoi măsura în care ne conectăm pozitiv în conexiun de dăruire deasupra rezistenței noastre egoiste.

Cu cât putem oferi mai mult peste rezistența noastră egoistă, cu atât descoperim mai mult adevărata bogăție spirituală, care este eternă și complet împlinitoare, spre deosebire de bogăția corporală care nu satisface niciodată cu adevărat. Bogăția înseamnă cât de mult putem oferi altora din noi înșine. Aceasta este rădăcina spirituală înaltă a banilor și de atunci s-a coborât în bani și monede simple cu care ne raportăm în realitatea noastră corporală. Cu toate acestea, trebuie să coborâm până la fund și să vedem adevărata amploare egoistă a relațiilor noastre, pentru a ne da seama de josnicia unor astfel de relații și pentru a ajunge la un punct critic în care dezvoltăm o dorință reală de schimbare. În acel moment, forțele pozitive ale naturii ne vor ridica. Trebuie doar să ne dăm seama de josnicia stării noastre actuale și de dorința de a ne schimba, și în consecință, să cerem tipul de schimbare la care răspunde natura: să ne îmbunătățim atitudinile unul față de celălalt și să ne dorim ca atributul naturii de dăruire să intre în conexiunile noastre.

Bazat pe videoclipul „ Sunt banii diabolici?” cu cabalistul Dr. Michael Laitman și Semion Vinokur. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: