Structura Universului, Partea a 2-a

Stadiile Dezvoltării Creaţiei

Creatorul emană Lumina (+) a împlinirii, satisfacției, care dă naștere unei dorințe pentru ea, Kli (vasul) (-).

Lumina este etapa 0 (Keter). Prima etapă, Hochma, este deja o dorință de a primi care vrea să se bucure de Lumină. Această dorință este naturală, instinctivă. De obicei, o prezentăm sub forma unei cupe care primește Lumina.

După ce Lumina a creat dorința, ea a început să se transforme. Acum vrea să fie ca Lumina și, prin urmare, refuză să se bucure. Lumina își transferă treptat proprietățile de dăruire, iar dorința, care acum vrea să dăruiască ea, ȋnsăşi și să fie similară cu Lumina, se îndepărtează. Aceasta este a treia etapă, Bina.

Întrebare:  Dacă în prima etapă am vrut să primesc, atunci, în etapa a doua, sub influența Luminii, vreau dintr-o dată să dau, să devin ca Lumina?

Răspuns:  Sub influența Luminii începeți să vă schimbați.

A treia etapă este una foarte interesantă. Este opusă primei etape, ceea ce înseamnă că aici ființa creată atinge starea opusă celei în care a fost creată. După aceea, Bina hotărăște: „Dacă vreau să dăruiesc, trebuie să o fac eu, ȋnsumi.” Prin urmare, cu dorința ei de a dărui, creează o nouă etapă, numită Zeir Anpin.

Aceasta este o dorință de a primi, dar una foarte mică, nu la fel de mare ca în stadiul de Hochma.

Întrebare:  De ce stadiul doi este insuficient? La urma urmei, devenim ca forța superioară care dăruieşte.

Răspuns:  Nu. Devenim ca forța superioară în intenția noastră, dar nu în forma noastră. Noi nu dăruim nimic în Bina, pur și simplu refuzăm să primim. Dar când Bina se realizează pe sine în Zeir Anpin, a treia etapă, acesta este modul în care se realizează pe sine, ca fiind similară cu Creatorul.

Prin urmare, Keter este calitatea Creatorului de a dărui. Hochma este realizarea acestei dorințe, dăruirea. Bina primește proprietatea pe care i-o dă Hochma și, la rândul său, refuză să primească.

Dar, pentru moment, nu are nimic de oferit și nici măcar nu vrea asta.

În cea de-a treia etapă, Zeir Anpin, Bina îşi realizează calitatea de dăruire. Este ca și cum i-ar fi dat naștere, a creat această proprietate următoare și a împlinit-o.

Întrebare:  Deci, în această a treia etapă, le fac pe ambele, dăruiesc și primesc puțin?

Răspuns:  Da. Zeir Anpin este complex, ca și cum ar fi compus din două părți, ca și Bina. Hochma are, de asemenea, două părți și la fel și Keter. Adică, dorința de a primi este întotdeauna prezentă.

Când Zeir Anpin este complet umplut de Bina, începe să simtă că ceea ce este cel mai important pentru el este de a fi umplut în loc să refuzi să primești. Prin urmare, proprietatea care dorește să fie umplută se numește Malchut (Împărăția) – Împărăția dorințelor.

Malchut este complet opusă lui Keter. În sensul că, în final, creația, care este complet opusă Creatorului, dorește să realizeze ceea ce El a planificat pentru ea. Adică, Creatorul vrea să dăruiască, iar Malchut dorește să primească ceea ce Keter vrea să dăruiască.

Din KabTV – „Bazele Cabalei” 11/27/18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: