Viața nouă nr. 587 – Libertatea de exprimare

Dr. Michael Laitman într-o conversație cu Oren Levi și Yael Leshed-Harel

Ce responsabilitate are o persoană care mediatizează opiniile sale personale, ce fel de responsabilitate implica folosirea libertății de exprimare, și  ce ar trebui să înțelegem în cazul în care umanitatea se îndreaptă spre a utiliza această libertate?

Rezumat:

În măsura în care cineva își exprimă opiniile sale, el simte existența sa. Acesta este un impuls natural care provine din ego. Pe măsură ce ne dezvoltăm și ego-ul crește, vom cere mai multă libertate de exprimare.

Căutând mai adânc, este util să se clarifice ce este libertatea de exprimare. Este libertatea de a spune tot ce vine de la mine? Libertatea de exprimare impune, ca o persoană să fie responsabilă, deoarece cuvintele sale pot avea multă influență în lume.

In intelepciunea Cabalei, este explicat că,  și gândurile unei persoane influențează lumea, deci acest lucru necesită chiar mai multă responsabilitate.

Libertatea de exprimare, așa cum este astăzi, duce la tulburări sociale și la disprețul oamenilor unul față de celălalt. Chiar și mass-media este controlata de anumite grupuri de interese,  totul se cumpără și se vinde cu bani.

Pentru a ajunge la adevărata libertate de exprimare, trebuie să învățăm că lumea este în curs de dezvoltare, conform legii naturii. Apogeul dezvoltării va fi atunci când toate părțile realității vor fi în echilibru absolut, conectate ca unul.

În drum spre aceasta, trebuie să trecem prin tot felul de forme de opoziție între ele, așa cum se spune, „… cum lumina este de folos întunericului” (Eclesiastul 2:13).

Opiniile pe care oamenii le exprimă astăzi nu sunt cu adevărat independente. Ceea ce se aude impresionează, și așa mai departe.

Auto-exprimarea unui copil este prin a apuca, a lua, și a lovi pe alţii. Apoi, acesta se exprimă verbal. Cu toate acestea, nu este suficient pentru a permite cuiva să îşi strige opiniile; el trebuie să fie învățat care este starea bună spre care aspirăm.

Natura  determină spre ce sa avansăm, nu noi. Dar precum copiii mici, ni se pare că suntem liberi. Păstrarea gurii închise, nu este bună. Dar, în același timp, atunci când toată lumea vocifereaza, nu avansăm spre bine. Fără un proces educațional social general, nu vom avansa spre bine.

Trebuie să știm ce cere de la noi legea naturii. Starea finală naturală ne îndreaptă pe noi  pentru a fi ca o singură unitate, „Ca un om cu o singură inimă.” Când această imagine generală devine clara, toată lumea va fi în măsură să se exprime în mod optim.

Pe scurt, libertatea de exprimare ne obligă mai întâi sa aflam in ce fel de lume ne aflăm.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: