Cheia către cartea Zohar

Întrebare: Ce este aşa special la cartea Zohar? De ce este populară şi de ce cred oamenii că este sursa celei mai mari puteri?

Răspuns: Baal HaSulam scrie că cea mai mare şi revelatoare compoziţie Cabalistică este cartea Zohar. În definitiv, zece Cabalişti care erau corespunzători pentru a forma un singur vas (Kli) s-au adunat laolaltă să scrie o carte. S-au conectat în zece Sefirot la nivelul finalei corectări (Gmar Tikkum), în toate cele 125 de grade pe care sufletul trebuie să le urce pentru a obţine finala corectare.

Ei s-au ridicat la nivelul finalei corectări (Gmar Tikkum) şi de acolo au scris despre această revelaţie. De aceea cartea este denumită Zohar; cea mai înaltă radianţă (Zeira Ilaa).

Această carte este scrisă ca un comentariu la cele cinci cărţi ale Tora. Tot ce a fost revelat de marii Cabalişti din timpul Primului Templu până în timpul celui de-al Doilea Templu sunt prezentate în această carte la nivelul finalei corectări. De asemenea, a fost scrisă într-un mod atât de unic: Rabbi Şimon vorbea, Rabbi Aba scria, şi toţi ceilalţi  participau la revelaţia lor. Asta înseamnă că oferă descrieri prin puncte variate de vedere şi din acest motiv, se potriveşte tuturor sufletelor care o vor descoperi şi care doresc să se corecteze prin intermediul luminii ce corectează.

Povestea acestei cărţi este unică şi tragică. A fost ascunsă pentru mult timp şi a fost descoperită deabia în secolul al unsprezecelea în Spania, datorită lui Rabbi Moshe de Leon. Apoi, au mai urmat câteva stadii de ascundere şi revelare, până la apariţia lui Baal HaSulam în secolul 20.

Atunci a început întoarcerea în ţinutul Israel şi toţi Cabaliştii au început să simtă că a sosit timpul realizării cărţii Zohar, adică pentru corecţia sufletelor şi ieşirea din ultimul exil la mântuirea finală. De aceea Baal HaSulam a primit permisiunea să scrie comentariul acestei cărţi denumit „Sulam” (scara).

Cartea Zohar este „închisă de o mie de lacăte” şi încuiată cu multe chei diferite; este scrisă într-un fel în care o persoană obişnuită nici măcar nu o poate atinge. Poţi să o cumperi şi să o citeşti, dar nu vei şti ce să faci cu ea şi cum să o foloseşti corect. Prin cele patru introduceri pe care le-a scris şi comentariul „Sulam,” dupa care şi-a primit numele, Baal Ha Sulam ne transmite cheia, defineşte cum să descoperim şi să vedem această carte.

Din acest moment putem spune cu adevărat că am primit Cartea Zohar pentru a o realiza. Devine sursa unei mari lumini pe care o putem folosi zi de zi.

Din programul  Lag B’Omer di 5/17/11

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed