Comutarea de la Iluzie la Perceptie

Intrebare: Care ar trebui sa fie intentia celui care citeste Cartea Zohar: sa dezvaluie Lumina dintre prieteni, sa descopere insemnatatea textului in interiorul sau, sau ambele? Care este cea mai importanta?

Raspunsul meu: Eu nu le consider pe cele doua ca fiind separate. Aici vorbim despre cum intreaga lume este in interiorul omului iar intreaga realitate perceputa exista in interiorul meu. Cu toate ca acum traiesc intr-o iluzie, gandindu-ma ca vad prietenii in jurul meu, lumea inconjuratoare, dusmanii, casele, stelele si toate celelate, de fapt, toate acestea sunt dorinta mea. Asa o percep eu.

Dorinta mea contine sfere. Unele dintre ele sunt sferele mele interioare, numite radacina (Shoresh), sufletul (Neshama) si trupul (Guf). Exista o sfera mai exterioara numita imbracaminte (Levush), precum si una mai externa chiar – palatele (Eihal).

Din acest motiv ma percep pe mine insumi in sferele interioare (radacina, suflet, trup) iar in sferele externe (imbracamintea si palatele) percep lumea, care pare a fi in exteriorul meu. Lucrurile sunt astfel deoarece in timpul celei de-a Doua Restrictii (Tzimtzum Bet), cele doua sfere externe s-au separat de mine si au devenit o inconjurare relativa la mine. De aceea ele ma inconjoara. Insa in realitate ele sunt ale mele. Ele exista in interiorul meu, doar eu le percep ca fiind externe.

Din moment ce dorintele mele sunt Keter, Hochma si Bina sau radacina, suflet si trup, in interiorul lor percep Lumina Interioara – NaRaN. In dorintele ce ma inconjoara (imbracamintea si palatele) e prezenta o licarire slaba, de aceea nu le consider ca fiind prea importante. Depind de ele intr-o oarecare masura. De exemplu, stelele si soarele stralucesc pentru mine si lumea ma inconjoara, dar cel mai important lucru sunt eu.

Nici prin gand nu-mi trece ca cele mai importante dorinte sunt chiar cele din afara mea. Si toate sunt ale mele. Problema e ca traiesc intr-o iluzie, unde ele imi par straine.

Deci unde imi sunt grupul, Creatorul, Cartea Zohar, intreaga lume, sotia si copiii? Ei toti se afla in dorintele mele. Cu cine m-am casatorit? Cu dorinta mea. La cine am zbierat azi? De cine am ras azi? Toate au fost propriile mele dorinte. Toate sunt ale mele.

S-ar putea zice – Tu spui ca eu sunt in interiorul tau, dar eu spun ca tu esti in interiorul meu. Cine are dreptate? Raspunsul este ca ambii au dreptate. Atata vreme cat nu urcam din lumea asta in spiritualitate, nu ne vom putea elibera de aceasta iluzie. Cu toate acestea, daca vad lumea ca fiind propria mea dorinta, atunci imi va fi mult mai usor sa trec din aceasta perceptie iluzorie a realitatii in adevarata senzatie a realitatii.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed