Conversatia Unui Om cu O Stanca

Intrebare: Tora ne povesteste despre cum oamenii care rataceau prin desert s-au confruntat cu moartea din cauza lipsei de apa, iar Moise s-a intors spre Creator pentru ajutor. Creatorul i-a poruncit sa mearga si sa vorbeasca in fata tuturor oamenilor cu o stanca  pentru ca aceasta sa-i dea apa.

Insa in loc sa ii vorbeasca, Moise a lovit stanca cu toiagul sau, iar “apele discodiei” au curs din ea, numite asa in cauza ca nu l-a ascultat pe Creator.De ce Moise, conducatorul unei intregi natiuni, nu a urmat instructiunile Creatorului?

Raspuns: Stanca este solul, Malchut, dorinta de a primi placere, care trebuie sa fie corectata pentru a fi folosita “de dragul daruirii”. Aceasta corectie poate fi sub forma de “lovitura” sau “conversatie”, in functie de grad. In acest fel poate produce un act de daruire: apa care curge din ea.

Apa este forta care da viata dorintei de a primi placere si se transforma in dorinta care primeste de dragul daruirii. Atunci cand “vorbesti” cu stanca, Malchut, te acordezi cu el la nivelul uman, nivelul “vorbitor”, gradul Bina, si apa care izvoraste din aceasta poarta viata, daruirea, mila (Hassadim).

Dar atunci cand il lovesti, dobandesti “apa discordiei”. Si chiar daca este apa (simbolul Bina, daruire), aceasta apa nu este buna (ea poarta forta Gevurot); a cazut sub influenta lui Malchut. Aceasta este originea tuturor taifunurilor, inundatiilor si tsunami-urilor. Toate aceste lucruri sunt o reflectie a fortei Bina controlata de Malchut.

“Oamenii” sunt toate dorintele individuale, iar Moise este cea mai inalta proprietate care are abilitatea de a primi apa Bina radicand pe Malchut la ea, dorinta de a primi placere. Insa Moise vede ca nu exista suficienta putere de a ridica toate dorintele numite “oameni” din starea lor curenta si le trage prin gradul Bina cu el. Si de aceea, in loc sa se ridice la un grad mai inalt si “vorbitor”, el “loveste” stanca, ceea ce inseamna ca in loc sa se conecteze cu ea la un inalt nivel “vorbitor”, el se conecteza cu aceasta la nivelul unei “actiuni”.

In ceea ce il priveste pe Moise, el a fost aparent pedepsit pentru acest pacat. Insa trebuie sa intelegem ca toate “pedepsele” descrise in Tora sunt corectii. El a fost pur si simplu incapabil sa faca asta altfel, chiar daca astfel i-a fost clar ca in acel moment el are nevoie sa atinga gradul “vorbitor”: un anumit nivel de conexiune intre Malchut si Bina.

Acesta este un rezultat al revelatiei sale spirituale si este numit: “Creatorul i-a spus”. Insa este usor sa ai grija de el repede si corect la nivelul unei actiuni, si el nu vede alta oportunitate de corectare.

De aceea Moise a fost fortat sa “pacatuiasca” si corectia sa sta in “pedeapsa” sa de a nu primi permisiunea de a intra in tara lui Israel. El moare cand ajunge la granita reala. Chiar daca el nu a fost capabil sa intre (nu este gradul sau), el este numit “un ghid loial”, si maximum care poate fi atins este Bina. Si altii continua dupa el.

Granita este linia unde eu imi opresc actiunile de daruire datorita lipsei de putere a intentiei.Asta ma obliga sa ma opresc si sa nu imi mai folosesc dorinta; ma limitez eu insumi.

A muri inseamna lipsa abilitatii de a face actiuni de dragul daruirii.
Din Lectia Fragmenul Saptamanal de Tora 6/27/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: