Cum Lucreaza Comentariul HaSulam cu Zohar-ul

Comentariul HaSulam apartinand lucrarii Zohar im Perush HaSulam (Zohar cu intelesul Scarii) nu este o simpla adaugare la textul Zohar-ului. El e scris intr-o maniera speciala astfel ca noi, atunci cand citim acest Comentariu impreuna cu Zohar-ul, sa actioneze asupra noastra ca un profesor care ia materialul si il reda in diferite forme. Cu alte cuvinte, Comentariul HaSulam nu este doar o explicatie autorizata folosind termeni Kabalistici care explica mecanismul relatiilor intre Lumile Spirituale, Partzufim si Sfirot. Comentariul ajuta Zohar-ul sa se exprime pe sine ca un profesor care prezinta materialul de studiu studentilor intr-un mod mai clar si mai adecvat.

Cand ascultam Zohar-ul cu Comentariul HaSulam e ca o traducere cu informatii suplimentare pe care traducatorul le adauga pentru a ne ajuta sa simtim mai bine originalul. Este ca si cum acesta este tradus pentru noi din chineza adaugand precizari la text despre natura acestei tari. Comentariile ne ofera informatii cu privire la circumstantele ajutatoare (asemanator cu o lista de obiecte atasata unui document) pentru a ne ajuta sa percepem mai clar si sa ne simtim mai aproape de text. Aceasta explicatie este construita ca o scara-sulam.

La urma urmei, Zohar-ul este aceasta uriasa structura care contine toata creatia intinzandu-se de la noi pana la Lumea Infinita. In plus, nu am primit Zohar-ul intreg, avem doar o mica parte din el. Cu Comentariul (sensul/intelesul) sau, Baal HaSulam completeaza ceea ce ne lipseste din Zohar in afara faptului ca il organizeaza ca pe o scara. Indiferent de ordinea in care il citim, Comentariul il trece printr-o anume matrice si actioneaza prin aranjarea in interiorul nostru a unor trepte (treptele scarii) pe care noi le putem folosi sa urcam treapta cu treapta.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: