Doi ingeri pe aceeasi cale

Zohar, Capitolul Ve’Eleh Toldot Itzak (Iata Generatiile lui Isac), Paragraful 172: Deoarece Iacob avea credinta in Creator si tot ceea ce facea era in numele Sau, dusmanii au facut pace cu el. Iar Sam’el, adica autoritatea si puterea lui Esau au facut pace cu Iacob. Si pentru ca au facut pace cu Iacob, el i-a multumit pentru binecuvantari si a facut si Esau pace cu el.

Insa cata vreme Esau nu s-a impacat cu acela care ii era desemnat, si care este Samuel, Esau nu s-a impacat cu el insusi. Acesta este pentru ca in toate cazurile, forta de jos depinde de forta de sus.  Si atata timp cat ofensatorul de sus nu este slabit, si anume vornicii pusi deasupra lor, este imposibil a se slabi ofensatorul de jos, in aceasta lume.

Ii este interzis omului sa creada ca exista forte care opereaza impotriva sa, forte care sa reziste operei Creatorului si care sa se opuna ca omul sa reuseasca sa atinga scopul creatiei. Nu exista asa ceva. Toate fortele, atat cele din linia dreapta cat si cele din stanga trag impreuna pentru acelasi scop. Credem ca raul vine ca sa ne distruga si ca sa ne abata de la cale, insa nu este adevarat. Raul exista pentru a ne arata care ne sunt greselile, sa ne putem astfel da seama cand facem lucruri care sunt contrare scopului nostru. Misiunea ambilor ingeri, cel rau si cel bun, este de a insoti individul pe calea spre scopul creatiei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed