Nemultumirea este un catalizator pentru dezvoltare

Diferenta dintre Lumina si dorinta ne obliga sa avansam. Atunci cand Lumina umple dorinta, noi (dorinta) ne linistim. Suntem atat de linistiti incat nu ne putem misca, deoarece nu simtim nevoia sa o facem ; nu ne lipseste nimic. Incepem sa ne tulburam si ne luptam sa obtinem echilibrul interior doar in masura in care Lumina e diferita de dorinta.

Ne luptam pentru echilibru atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. Atunci cand Lumina a creat dorinta de a ne bucura si a umplut-o (Faza intai –Bhina Aleph), creatura nu a simtit niciun fel de problema, deoarece Lumina a venit intai. Abia dupa aceea se iveste diferenta dintre Bhina Aleph, umpluta de Creator si Creatorul Insusi.

Apare o extindere. Lumina incepe sa introduca noi calitati in dorinta initiala, si creatura incepe sa simta sursa placerii. Exista cineva care ma umple ! E mai presus de mine, vine inaintea mea. Este cineva care ofera ; este Facatorul meu, Creatorul. In felul acesta este introdusa o senzatie aditionala in dorinta Fazei Intai. Aceasta senzatie forteaza creatura sa compenseze, ne obliga sa ne dezvoltam.

Keter – Cel care ofera

Faza intai – Hochma

Faza a doua – Bina

Tipul de frictiune determina totul. In Faza intai, Hochma, frictiunea era senzatia Celui Superior. In faza a doua, Bina, aceasta va fi senzatia ca nu intelegem suficient de mult dorinta de a darui.

Bina voia sa ofere, s-a umplut cu Lumina Hasadim (Hafetz Hesed) si de aceea nu a mai vrut sa se miste sau sa faca ceva. Dar apoi a avut acea senzatie: Creatorul este intr-adevar daruitorul, dar eu ce am de oferit ?, ceea ce a produs sentimentul de nemultumire. Asadar, incepe miscarea, ceea ce duce la o stare noua. In felul acesta, incompatibilitatea dintre proprietatile Creatorului si cele ale creaturii, Kli si Lumina, dorinta si implinirea, provoaca miscare constanta sau dezvoltare.

Din Lectia Zohar de seara 29.04.10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: