Perfectiunea HaVaYaH

Zohar, Capitolul VaYetze (Si Iacob a iesit), Paragraful 176: Cheile comorii sunt in mana ei dreapta. Acestea sunt judecata a treia pe care ea le-a adus cu ea din Ima, in Gradina Edenului, Lumina Hasadim, a carui loc este in mana dreapta, care imbraca Hochma, si care sunt numite cheile comorilor, pentru ca ele deschid comorile intelepciunii. Fara ele, toate comorile intelepciunii ar ramane ascunse, inchise sub lacat si ferecate.

In cele din urma, ce ne spune intelepciunea Kabalei? Ea expica modul in care vom face modificari in dorintele noastre – asupra carora avem un anumit control – de a deveni similari cu Creatorul. Toate dorintele sunt dotate cu structura originala, numita HaVaYaH, pe care nu le putem schimba. Toata structura creatiei, creata de Creator, primeste tiparul original, adevaratul model numit Iod-Hei-Vav-Hei. Adevarat, pentru ca altfel acest material nu va primi Lumina ca venind de la Creator. Si de aceea acest tipar trebuie sa fie in material, pentru ca altfel nu exista creatura; adica, ceva care simte ca este unul – cel care primeste, si doi, primirea de la Creator.

Prin urmare, HaVaYaH semnifica minimul nivel, sub care nu exista creatura. Lumina trebuie sa se desfasoare prin toate cele patru faze ale dorintei. Aceasta forma trebuie sa existe in material. Dupa ce creatura are deja tiparul original al Creatorului, noi invatam formele pe care le ia creatura, le adopta de la Creator pe masura ce creste in similaritate cu El.

HaVaYaH este structura perfecta. Perfectiunea sa sta in faptul ca fie materialul creaturii nu face nimic, in timp ce Creatorul imprima totul in ea, fie creatura face totul, devine similara cu Creatorul si exista in perfecta HaVaYaH.

Pentru a exista in perfecta HaVaYaH in similaritate cu Creatorul, creatura trebuie sa ii daruiasca inapoi Lui, cele zece Sfirot ale Luminii Reflectate, inrudite cu cele zece Sfirot ale Creatorului ale Luminii Directe. Cum este posibil? Este posibil, daca creatura are puterea de a darui, care o ridica din Malchut, la Keter.

Din partea 2 Lectia zilnica de Kabbalah 28.06.10, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed