Secretul interzis este deschis oricarui copil

Întrebare: De ce Baal HaSulam scrie în „Introducere la studiul celor zece Sefirot” despre partea interzisa în înţelepciunea Cabalei: cabalistii pot dezvălui ceea ce aparţine „Aromei Torei”, dar nu pot divulga partea care aparţine primelor trei Sefirot sau „capului Partzuf-ului?”

Răspuns: Chiar dacă cabaliştii ne spun despre ceva care este „interzis”, nu vom înţelege nimic. Este ca si cum vorbesc despre ceva lângă un copil fara a fi nevoie să fiu atent, deoarece copilul oricum nu va auzi sau intelege nimic. El nu leaga cuvintele pe care le aude de niciun inteles. La fel ca atunci când citim Cartea Zohar, cuvintele izolate sunt uşor de înţeles, dar pentru noi acestea se adaugă la exemple lipsite de sens.

 „Secretele Torei” nu sunt informaţii care sunt atent ascunse de noi. Pur şi simplu creierul nostru, care pentru moment este la un nivel animal obişnuit, nu le poate percepe. Deci, pentru noi rămâne un secret, la fel ca toata realitatea. Te rog, totul este revelat pentru tine, priveste! Vezi ceva? Cine este de vina ca nu ai mijloacele să percepi? Dezvolta-le si vei vedea realitatea. Este acelaşi lucru atunci când vine vorba despre „secretele Torei.”

Studiem în „Studiul celor zece Sefirot” despre ceea ce aparţine capului lumii Atzilut, capul lui Arich Anpin, şi ştim că există părţi din RADLA (Reish Delo Eiyada), părţi ale „creierului” sau (Mocha de Avirah, Kruma de Avirah), care sunt ascunse de noi, în lumina superioara. Dar noi studiem tot ceea ce aparţine „aromei Torei”, şi nu „secretelor ei” în acest sistem. Diferenţa este că „aromele” se referă la gândurile fiintei create, iar „secretele Torei” se referă la gândurile Creatorului.

Nu ar fi nimic care sa menţioneze toate acestea, daca nu ar fi fost oameni care sa susţina că este interzis sa studiezi înţelepciunea Cabalei, deoarece este un secret. Nu există nici un secret în ea; dimpotrivă, înţelepciunea Cabalei ne dezvăluie realitatea! Ea nu dezvăluie unele „secrete interzise”: În scopul de a descoperi secretele trebuie sa le gasesti tu insuti prin pregătirea vaselor tale, dorinţelor tale, vaselor tale de perceptie. Dacă pregătesti toate dorinţele care aparţin celor şapte Sefirot inferioare (Zat), în toată înălţimea scării spirituale, atunci începi să descoperi partea lor superioara (GAR). Vei fi gata pentru această revelaţie şi vei descoperi acest secret tu insuti.

 Fiecare grad dintre cele 125 de grade este împărţit în două părţi: partea superioară şi partea inferioară (GAR şi ZAT). Partea inferioara a fiecarui grad poate fi atinsa si este o mare virtute daca o persoană o atinge pentru că atunci ea descoperă acţiunile Creatorului ca bune şi binevoitoare. Lumina care se îmbraca în capul corpului Partzufului spiritual se numeşte „aroma”, dupa cum se spune: „. Gustaţi şi vedeţi că Domnul este bun!”

Dar noi nu descoperim partea superioara, capul gradului încă. Va fi posibil să-l descoperim după ce partea inferioara,”corpul”, este corectat. Chiar şi capul celui mai scăzut nivel, Malchut de Assiya, este un secret pentru moment. Putem vorbi despre tot ce apartine „corpurilor”, despre tot ce apartine fiinţei create, muncii si corectarii sale, dar este „interzis” să vorbim despre „secrete”, despre capetele tuturor gradelor, ceea ce înseamnă că este imposibil să vorbim despre ele, deoarece nu le putem atinge în acest moment şi doar ne vor deruta. Este pentru că începem sa discutam despre un domeniu pe care nu il putem percepe. Nu sunt celule din creierul nostru şi nici canale care pot percepe această dimensiune superioară. Dar, treptat, ne vom dezvolta şi vom veni mai aproape de percepţia acestora.

„Sa nu dezvaluim secretul”  înseamnă: „sa nu punem un obstacol în faţa unei persoane oarbe”, ci s-o lasam să avanseze treptat, până când poate vedea. Aşa cum treptat invatam copiii şi-i lasam sa se dezvolte, la fel ar trebui să ne dezvoltam noi înşine.

Din partea a treia a Lecţiei zilnice de Cabala 10/01/12, „Studiul celor zece Sefirot”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: