Toti Nerozii Si Inteleptii Sunt In Noi

Zohar, Capitolul “BeHaalotcha (Cand fixezi lumanarile),” Paragraful 62: Torah este in felul urmator. Are un corp, reprezentat de Mitzvot din Torah, care sunt denumite “Corpurile Torei.”Aceste corpuri sunt imbracate in povesti banale, si nerozii din lume vad doar aceasta forma exterioara, reprezentata de povestea din Torah. Ei nu stiu mai mult si nu iau in considerare ceea ce exista in spatele acestei forme exterioare. Cei ce stiu mai mult, nu iau in considerare forma exterioara, ci corpul din spatele formei exterioare. Dar inteleptii, cei ce servesc Regelui Suprem, care au stat pe muntele Sinai, iau in considerare numai sufletul din Torah, ce reprezinta intreaga ei esenta, legea propiu-zisa. In viitor, ei  vor privi la suflet prin sufletul Torei.

Acest paragraf ne vorbeste despre procesele ce au loc in interiorul unei persoane. Noi suntem “nerozi” sau “intelepti”, in functie de stadiul in care ne aflam. Un mare Aviut (asprime, consistenta a dorintei) se va descoperi in noi – si vom cadea. Daca suntem capabili sa rezistam dorintei, nou descoperita Aviut, prin crerea unui ecran deasupra ei , vom deveni mai sensibili, corectati, si putem merge mai departe in profunzime.

Asa se intampla si in lumea materiala: Unii oameni sunt nerozi, altii intelepti. Ce inseamna  “nerod”? Dorintele lor de a primi placere sunt foarte mici. Pentru ca nu sunt dezvoltate destul, nu patrund in “corp” (Guf) al Torah. Partea exterioara (povestile lumesti) sunt de-ajuns pentru ei. Dorintele lor nu le cer, obliga sau ii forteaza ca esenta interioara ce exista in Torah sa fie descoperita.

Cand aceste dorinte de a primi placere cresc si se manifesta in fiecare persoana, ca o parte a unei dorinte generale (si anume intregul sistem de conexiuni dintre noi ni se descopera), incepem sa ne intrebam, ce sens are viata noastra si scopul ei. In acest moment realizam ca depindem unii de altii, si din acest motiv trebuie sa ne unim. Totul depinde de magnitudinea dorintei noastre de a primi placere (ego), care treptat este descoperita in noi. Ea ne va ajuta sa trecem de la intelesul superficial la continutul profund al Torei.

Prin urmare, fiecare persoana trebuie sa se straduiasca cat mai mult posibil pentru a realiza o conexiune cu ceilalti. Apoi, cu ajutorul grupului, va primi o mai mare Lumina a Corectiei. In consecinta, o dorinta de a primi placere mai grea de corectat va fi descoperita. O persoana va fi capabila sa aprofundeze aceasta dorinta, si astfel va dezvalui esenta interioara care se ascunde in spatele formei exterioare.

Sunt nerozi si intelepti in fiecare din noi. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca suntem pregatiti sa tratam cu cel mai profund strat al dorintei de a primi placere. Dezvaluirea Torei se manifesta in dorinta de a primi placere, corectata echivalent cu gradul de impuritate. Atunci,  Aviut a dorintei este transformata in Zakut (puritate, subtilitate).

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed