Daily Archives: 4 iulie 2024

Când inimile se ating

942Întrebare: În Scrisoarea 40, Rabaş scrie că atunci când o piatră este frecată de alta, focul este aprins. Ce înseamnă când inimile noastre se ating?

Răspuns: Când inimile noastre se ating, toate contradicțiile și inconsecvențele se manifestă între noi.

Și dacă în ciuda lor tot vrem să ne unim și să ne frecăm inimile de piatră, atunci începem să simțim căldură între noi. De aici legea fizică a lumii noastre.

Întrebare: Această căldură este adusă de Creator sau este munca noastră?

Răspuns: Aceasta este munca Creatorului. El aduce căldură în inimile noastre atunci când vrem să ștergem contradicțiile care apar între noi.

Din Lecția zilnică de Cabala 22/06/24, Scrierile lui Rabaş “Scrisoarea nr. 40”

De la Moise la bărbaţii Marii Adunări

525Moise a primit Tora la Sinai și i-a transmis-o lui Iosua, Iosua bătrânilor și bătrânii profeților, iar profeții Bărbaților Marii Adunări. (Mişna, Pirkei Avot, capitolul 1).

Întrebare: Mişna nu are doar un înțeles corporal, ci și cabalist. Ar trebui să abordăm aceste texte cu înțelegere literală sau ar trebui să căutăm lumina reformatoare din ele?

Răspuns: Căutăm în texte în special forța de conexiune în acestea, astfel încât Creatorul să poată fi revelat în noi.

Întrebare: De ce menționează Mişna în mod specific transmiterea Torei de la Moise prin Iosua către alți înțelepți?

Răspuns: La acea vreme, Tora era încă transmisă verbal. Fiecare înțelept a primit ceea ce a transmis ucenicilor lor.

Prin urmare, Mişna descrie înțelepții care își transmit realizările spirituale. Antigonus a primit anumite învățături de la Shimon cel Drept și le-a transmis mai departe. Yose ben Yoezer din Tzreida a primit de la Yose ben Yochanan din Ierusalim și le-a transmis mai departe. Yose ben Yochanan din Ierusalim a spus ceva, adică i-a învățat pe discipolii săi un anumit principiu și așa mai departe.

Din Lecția zilnică de Cabala 22/06/24, „Mişna, Pirkei Avot

Colțurile ascunse ale inimii tale

420.06Întrebare: Când aţi studiat cu Rabaş, el cu siguranță v-a spus: „Nu pune întrebări. Va veni timpul și vei înțelege totul singur.” La acea vreme, credeaţi că puteți ajunge la atingerea spirituală?

Răspuns: Există un concept de „credință în înțelepți”, în care o persoană nu are de ales decât să aibă încredere în cei care au atins lumea superioară. S-ar putea să nu crezi și poți merge să verifici cu alții sau să încerci să faci ceva singur; aceasta este alegerea ta.

În lumea noastră, ești într-o stare suspendată. Apare întrebarea: cum vei merge mai departe? Cu propriul tău intelect? Apoi îți vei petrece întreaga viață inventând o mașină cu mișcare perpetuă, mergând din lovitură în lovitură, ca toți ceilalți sau ca diverși inventatori și experimentatori entuziaști.

Nu ai altă opțiune decât să ai încredere în inima ta: ce îţi sugerează și de ce ar trebui să te atașezi? Lumea este plină de înțelepți, toți opusi unul altuia, și toți au dreptate și toți sunt mai deștepți decât tine. Ce poti face? Ai un singur lucru: inima ta. Mintea ta este plină de cine știe ce! Iar inima ta este confuză!

Prin urmare, trebuie să încerci să simți cu cele mai ascunse colțuri ale inimii tale, cu tot eul tău interior, unde este adevărul și de ce ai nevoie. Dar în același timp, încearcă să te cureți de tot felul de straturi impuse de viață și să simți din interior: unde este al meu?

Poate vei descoperi că ai nevoie de meditație, scientologie, noi invenții psihosomatice sau orice altceva. Sau poate trebuie să încerci aici în Cabala. Inima este cea care ar trebui să arate unei persoane locul său. Nimic altceva.

Nu lua pe nimeni în seamă. Lumea noastră a învățat deja că nu există genii. Vorbești cu orice persoană deșteaptă și după câteva zile, dacă nu în aceeași zi și în aceeași conversație, începi să înțelegi că totul este limitat, și derivat din niște surse construite pe semi-înșelăciune, semi-ghiciri şi semi-credinţe.

De ce să ai încredere în cineva sau în ceva inventat de mintea umană? Ar trebui să ai încredere doar în inima ta.

La urma urmei, dincolo de inimă, nu există cabaliști, filozofi, budiști, nimeni; ai încredere în ceea ce se află în profunzimea inimii.

Din KabTV „Am primit un apel. A crede un cabalist” 28/1/10

O idee simplă

264.01Știința Cabalei în sine este foarte simplă. Este dificil de implementat, dar ideea sa este destul de simplă.

Creatorul a creat o singură dorință pe care a spart-o în miliarde de părți. Aceste părți, care sunt separate de egoism, trebuie reunite în același sistem în ciuda ego-ului.

În același timp, egoismul nu ar trebui să interfereze cu ele. Dimpotrivă, le ajută să se conecteze. Atunci legătura lor, în comparație cu trecutul, va fi de 620 de ori mai puternică, iar aceste dorințe nu vor simți starea în care se aflau inițial, înainte de spulberare, când s-au simțit doar pe ei înșiși, ci vor începe să se simtă la nivelul Creatorului.

Aceasta este mișcarea spargerii și corectarea ei ulterioară. Totul se întâmplă doar după metoda de apropiere și conexiunea părților sparte, adică între noi.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Prietenii sunt o forță integrală

938.01Întrebare: Cum mă pot anula înaintea prietenilor mei?

Răspuns: Încercați tot posibilul. Vă rog, serviți-i, zâmbiţi-le, încercaţi să faceţi tot ce puteți.

Întrebare: Și cum te poți anula în relație cu Creatorul?

Răspuns: Nu există nicio cale. Numai anulându-te în fața prietenilor tăi vei începe să simți forța integrală specială pe care o reprezintă toți împreună. Îl vei numi Creator.

Întrebare: Ar trebui să combin anularea în fața prietenilor și a Creatorului împreună? Este aceasta forța integrală?

Răspuns: Nu trebuie să fantazezi cu nimic. Prietenii sunt în fața ta. Te poți angaja cu adevărat, serios, să te anulezi în fața lor.

Iar în ceea ce privește Creatorul, încă nu ai un loc de muncă. Va apărea numai atunci când prietenii se vor forma într-un singur întreg în simţirea Ta.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Merită să facem predicții pentru viitor?

214Întrebare: Când noi în grupul de zece devenim o singură dorință, atragem alți oameni sau există un efect de respingere aici?

Răspuns: Nici una, nici alta. Cert este că nu suntem într-o stare normală. Tot ceea ce facem este nou; Cabaliştii nu au procedat niciodată așa. S-au dezvoltat individual.

Potrivit lui Baal HaSulam, atunci când ajungem la nivelul ultimei generații, atunci, pe baza a ceea ce toți cabaliștii au scris cel puțin în ultimele câteva secole, trebuie să creăm grupuri de zece sau un grup mare și să începem să diseminăm către întreaga umanitate. Prin urmare, uneori nu vă pot da un răspuns exact la întrebarea pusă.

Cabala este o știință foarte practică. Ceea ce facem este ceea ce vedem. Deci este scris: „Un judecător are doar ceea ce văd ochii lui”. Doar pe baza a ceea ce putem explora, vedea și înregistra, ne devine clar că așa ar trebui să fie.

Nu știu cum se vor întâmpla evenimentele viitoare din lume. Pot doar să ghicesc și uneori să scriu despre asta. Dar în general, încerc să nu fac predicții pentru că în realitate nimeni nu știe nimic sigur.

Trebuie să acționăm după același principiu de a ne apropia unul de celălalt și de Creator, iar rezultatul în fiecare etapă poate fi uneori diferit. Acesta este un fenomen natural în natură. Dar este întotdeauna spre bine, chiar dacă ni se pare de nedorit.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”