“Democraţia care nu a existat niciodată” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Democraţia care nu a existat niciodată

Aceste alegeri prezidențiale au demonstrat mai clar ca niciodată cât de puternică este mass-media. Abilitatea ei de a alege ce să arate, ce să nu arate, și cum să arate ceea ce alege să arate, modelează părerile și gândirea oamenilor, în funcție de capriciile ei. S-a ajuns la un moment în care nu așteaptă declararea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale pentru a le mediatiza; mass-media le decide și chiar și o negare oficială a Congresului nu o va face să-și schimbe prezentarea.

Mass-media nu a ajuns aici peste noapte. De-a lungul anilor, a realizat puterea pe care o are asupra punctelor de vedere ale oamenilor și a înțeles că această putere merită mulți bani. Acest lucru a creat o legătură între putere, avere și transferul de informații. Din acel moment, nu a mai existat democrație. Nu căpoporul ar fi fost cu adevărat suveranul înainte, dar cel puțin conducătorii au fost oarecum responsabili față de circumscripția lor din cauza dorinței de a continua „slujirea poporului”, și anume de a fi reales și de a rămâne în funcție.

Cu toate acestea, odată ce politicienii și-au dat seama că pentru a fi realesi, nu este nevoie să slujească oamenilor, ci persoanelor care informează oamenii, angajamentul față de circumscripția lor a dispărut. În schimb, politicienii au început să favorizeze presa, pentru a obține o imagine favorabilă. Ulterior, magnatii au început să cumpere ziare și canale TV în stânga și în dreapta și au devenit moguli media. Au făcut acest lucru nu neapărat pentru că mass-media a fost o afacere atât de profitabilă, ci pentru că un proprietar al unui ziar sau al unui canal TV poate decide ce este scris sau difuzat, cum și ce concluzii vor promova povestirile mass-media cu privire la subiectele de interes. Acum, când politicienii doresc o bună prezentare, trebuie să plătească mogulilor mass-media cu beneficii precum contracte de producere a energiei, adoptarea anumitor legi, acte de proprietate asupra terenurilor, legi valutare, tarife și vamă favorabile, impozite mai mici etc. Bogații au multe nevoi pe care politicienii le pot satisface. Dacă tot ce trebuie să faci este să spui sau să scrii câteva cuvinte frumoase despre ei la televizor, de ce nu? Toată lumea beneficiază, cu excepția publicului.

Recentele alegeri prezidențiale au expus această stare tristă, mai mult decât orice alegeri anterioare, iar acum întreaga structură se destramă. Era timpul să se întâmple asta. Acum, întrebarea este ce va veni în locul structurii corupte.

În cele din urmă, există doar două opţiuni: în sus sau în jos. În acest moment, situația coboară rapid. Tensiunile dintre cele două părți sunt în creștere, mass-media le alimentează, ura este neîngrădită și ambele părți simt că luptă pentru viitorul națiunii. Aceasta este o rețetă pentru război.

Există, totuși, o altă opțiune: să urci. Urcarea înseamnă anularea Culturii Anulării și acceptarea faptului că niciuna dintre părți nu se va schimba. Mai mult, doar dacă ambele părți își mențin pozițiile, ceva nou va ieși din carcasa democrației: o nouă gândire, o nouă percepție a lumii.

Nu este un compromis; ambele părți își vor menține punctele de vedere și nu vor ceda nici un centimetru. Cu toate acestea, ele vor permite și celeilalte părți să își mențină poziția și ambele părți vor înțelege că fără cealaltă, ele însele nu pot exista. Existența unei părți permite și definește existența celeilalte. Așa cum nu există căldură și nici măcar nu puteți defini căldura în absența frigului, nu există nici o dreaptă în absența stângii și nici o stângă în absența dreptei. Nici nu poate fi definită.

Odată ce ajungem să prețuim existența celeilalte părți, putem dezvolta treptat emoții pozitive față de aceasta. Cu toate acestea, asta va veni mai târziu. Primul pas către repararea societății americane, după dispariția democrației, este acceptarea tuturor punctelor de vedere politice, fără a aștepta ca vreuna dintre ele să se schimbe și fără a încerca să ajungă la un compromis, ci pur și simplu să accepte că toate punctele de vedere sunt autentice și reflectă adevăratele sentimente ale oamenilor, iar asta le face legitime.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed