“Ce este critica folositoare?” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCe este critica folositoare?

Critica este o trăsătură care există la noi toți, într-un grad sau altul. Este un rezultat direct al naturii noastre egoiste. Egoismul ne împinge constant să ne testăm și să ne măsurăm față de ceilalți, pentru a obține cea mai bună și cea mai confortabilă poziție în raport cu ei. Dar această comparație constantă se află în capul nostru ca o povară, evidențiază defectele și localizează cu promptitudine neajunsurile în fiecare problemă.

Critica obsesivă ne face să ne pierdem răbdarea și toleranţa și ne determină să respingem orice ne pare străin sau diferit. Conform percepției ego-ului ne plasăm în centrul creației; prin urmare, cerem să fim acceptați necondiționat așa cum suntem. Este ceva negativ? Nu, este un sentiment natural. Dar o astfel de acceptare nu funcționează invers. Îi judecăm pe ceilalți și dacă vedem că sunt într-o poziție mai bună sau au calități mai bune în ochii noștri ne simțim dezamăgiți și chiar deprimați, deoarece ne propunem în permanență să fim percepuți ca fiind mai de succes și superiori în comparație cu restul.

Comparațiile nesfârșite cu alte persoane ne împiedică să atingem relații bune și sănătoase. Ne determină să fim în continuă frecare între noi și ne împiedică să ajungem la un acord și la înțelegere reciprocă. Și dacă tuturor le pasă doar de bunătatea și dreptatea lor, atunci nu se poate forma niciodată o conexiune frumoasă cu ceilalți.

Nu există trucuri pentru abordarea acestei perspective critice pe care egoismul nostru ne obligă să ne-o asumăm, nici un panaceu nu acționează asupra ei, nu există exerciții psihologice sau argumente filosofice și nici nu poate fi reprimată și suprimată. De ce este așa? Pentru că natura umană ne împinge înainte să realizăm doar ceea ce este în beneficiul nostru și să căutăm greșeli numai în afara noastră.

„Unul îi judecă pe ceilalți după propriile sale defecte”, au scris înțelepții noștri. Imperfecțiunile pe care le vedem la alții sunt de fapt propriile noastre imperfecțiuni. Ele sunt o proiecție a ceea ce trebuie să îmbunătățim în noi înșine, ceea ce trebuie să reparăm schimbându-ne întreaga viziune asupra lumii, de la egoism la altruism și învățând să-i vedem pe ceilalți ca pe o parte integrantă a noastră.

Trebuie să începem să ne angajăm într-un nou tip de critică, în care începem să ne cercetăm pe noi înșine, viețile noastre, natura noastră, pentru a echilibra egoismul nostru înfumurat care aduce critica distructivă a altora. Autoexaminarea ne va ajuta să ne ridicăm și să ne observăm starea dintr-o perspectivă înaltă și să trezim forțe mari care se află în adâncul naturii pentru a ne ajuta să descoperim o nouă atitudine față de mediul înconjurător.

Tot ce se întâmplă în viața noastră este transmis de sus, așa că trebuie să privim spre viitor în loc să agonizăm asupra trecutului. Înțelepciunea Cabala ne învață că nu putem schimba nimic cu adevărat prin noi înșine, ci putem atrage doar forța pozitivă a naturii prin eforturile noastre spre relații bune cu ceilalți. Această forță din natură va putea să contrabalanseze negativitatea care este în noi și să ne echilibreze egoismul natural. Dacă atragem forța pozitivă, nu vom mai fi judecători ai vecinilor noștri și nu va mai fi nevoie să ne „mâncăm” cu vinovăție cu privire la trecut. După cum este scris: „Nebunul își încleștează mâinile și își mănâncă propria carne” (Eclesiastul 4: 5)

Prin urmare, revelarea ființei noastre egoiste ca urmare a autoexaminării ar trebui să acționeze ca o trambulină prin care sărim să acționăm într-un mod opus, iubitor și grijuliu față de ceilalți, deasupra ego-ului. Dacă această contabilitate de sine devine parte a noii noastre naturi, ce vom judeca? Vom măsura apropierea sau separarea dintre noi și ceilalți și puterea eforturilor necesare pentru a acoperi această depărtare și a ne apropia unul de celălalt. Acesta este singurul tip de critică sau evaluare utilă și intenționată, pe care ar trebui să o facem dacă vrem să ajungem la echilibru și să ne îmbunătățim viața.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed