Așa devii om

534Judecă-te mai întâi pe tine însuţi,

Învață această artă,

Și numai atunci judecă-ți inamicul

Și aproapele de pe pământ.

Mai întâi învață pentru tine

Să nu-ţi ierţi nicio greşeală,

Și numai atunci strigă la dușmanul tău,

Că el este dușman și păcatele lui sunt grave.

Nu în celălalt, ci în tine cucerește inamicul,

Și când reușești asta,

Nu va mai trebui să mergi prosteşte –

Și vei deveni om.
(Bulat Okudzhava)

Întrebare: Acest poem rusesc se tot răspândește pe Internet, ceea ce înseamnă că oamenii simt că este relevant. Cum devii un om astăzi, într-o lume atât de dificilă?

Răspuns: Aceasta este o problemă. Văd că acest lucru este imposibil fără ajutorul Creatorului.

Poți să-ți recunoști slăbiciunea, slăbiciunea naturii tale, orice. Dar dacă recunoști că acest lucru ți s-a dat de sus pentru corectare și trebuie să te îndrepți către aceeași sursă, către Creator, care te-a creat aşa de primitiv, egoist etc. și recunoști că trebuie să te corectezi, acest lucru poate începe să ajute într-un fel.

La ce folosește aceea la care cheamă Okudzhava? Vedem că omenirea nu poate face asta. Dacă ne aflăm doar în limitele naturii noastre, putem continua să spunem orice. Mai rămâne un singur lucru de făcut – să ne îmbătăm. Ce altceva? Droguri. Vedeți ce face umanitatea? Nimic!

Întrebare: Deci credeţi că a învăţa practic arta „judecă-te pe tine mai întâi” este dificil?

Răspuns: Cred că este imposibil. Chiar cred că nu ar trebui să ne condamnăm; până la urmă așa suntem creați. Și apoi o persoană dă peste un fel de contradicție internă: „Ce pot face dacă sunt creat mai rău decât animalele?”

Animalele nu se comportă ca noi. Suntem gata să-i distrugem pe toți, animalele nu. Orice animal mănâncă pe celălalt pentru că îl vede ca pe o sursă de hrană și nimic mai mult. Prin urmare, ori de câte ori distruge, nu-l distruge cu adevărat pe celălalt, ci se hrănește.

Aceasta este o atitudine complet diferită față de viață, față de celălalt și față de lume, decât perspectiva noastră. Îl distrugem pe celălalt nu pentru că este necesar să supraviețuim, ci ca să fim deasupra lui. Și dorința noastră nu este limitată de nimic.

Vedem că lumea nu se îndreaptă către o stare mai bună. Nu se poate trece la o stare mai bună. Trebuie să fim din ce în ce mai răi. Egoismul nostru crește din ce în ce mai mult și nimeni și nimic nu ne poate ajuta în asta, cu excepția conștientizării de unde vine asta.

Vine de la Creator, în mod special pentru a înțelege de ce am fost creați într-o natură atât de teribilă, egoistă, incorectabilă, incorigibilă.

Întrebare: Spuneţi un adevăr atât de amar, și totuși scenariul Creatorului este ca noi să încercăm să ieșim din această natură?

Răspuns: Când începem să realizăm că natura, adică Creatorul, care sunt același lucru, ne-a creat așa și tocmai cu un scop, și ne dăm seama că suntem atât de vicioși, atunci pe de o parte suntem cumva pierduți. Ce putem face dacă suntem așa?

Trebuie să acceptăm că suntem așa și că nu putem fi diferiți. Și atunci avem singura ocazie să ne întoarcem către aceeași sursă care dezvoltă tot timpul acest rău în noi: „Am creat dorința egoistă. Am creat egoismul”.

Atunci trebuie să-I cerem să ne dea ocazia să limităm cumva acest rău, cumva să-l ocupăm.

Comentariu: Apoi, această ultimă strofă a lui Okudzhava: „Nu în altul, ci în tine cucerește inamicul”.

Răspunsul meu: Dar nu noi singuri, ci din nou prin Creator, prin aceeași sursă.

Întrebare: Deci victoria asupra inamicului este să te întorci către Creator?

Răspuns: Aceasta este o victorie asupra noastră, asupra propriilor noastre limitări, astfel încât să ne întoarcem la El și să cerem mereu de la El să ne schimbe urgent. Pentru aceasta, El ne-a creat atât de înfiorători, teribili, egoişti și limitaţi, încât să putem înțelege că egoismul nostru nu poate fi corectat sau schimbat în niciun fel.

Nu trebuie să ne învinuim, nu trebuie să dăm vina pe alții și trebuie să recunoaștem că noi suntem cei care suntem mai răi decât restul lumii, atât vegetale, cât și animale și orice altceva, și trebuie să ne întoarcem către Creator să ne schimbe.

Comentariu: Și apoi, așa cum scrie Okudzhava: „Și vei deveni om”.

Răspunsul meu: Da!

Întrebare: Atunci, ce înseamnă „om”?

Răspuns: Un om este acela care vrea să facă bine, precum Creatorul. Atunci vom vedea că Creatorul nu este cel care a creat egoismul, ci care a creat egoismul astfel încât să ne întoarcem către El pentru corectare.

Prima parte este conștientizarea egoismului. A doua parte este un strigăt către Creator să ne dea puterea să corectăm egoismul și să ne învețe cum să îl corectăm. Și apoi treceți la această muncă practică de corectare a egoismului. Astfel treptat, treptat, ajungeţi de la a fi opuşi Creatorului, la a fi asemenea cu Creatorul.

Aceasta este ceea ce se numește uman, aceasta este misiunea noastră. Și ceea ce va deveni el, se va numi om, Adam, de la cuvântul „Edomeh – asemănător”.

KabTV “Ştiri cu Dr. Michael Laitman” 10/25/21

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: