“Învăţȃnd metoda naturii de a preda” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Învatand metoda naturii de a preda

La începutul anilor 1930, tatăl învăţătorului meu, marele gânditor și ilustru cabalist, Baal HaSulam, a scris un eseu inovator intitulat „Pacea”, în care a prezentat modul în care umanitatea poate atinge pacea și ce se va întâmpla dacă nu se întâmplă asta. Printre altele, el a subliniat modul naturii de a avea grijă de creațiile sale, modul în care le crește până când devin independente. În cuvintele sale: „Să luăm ca exemplu crearea unei ființe umane: iubirea și plăcerea urmaşilor sunt prima sa motivaţie, garantȃnd să îndeplinirea datoriei. Atunci când picătura esențială este extrasă de la tată … natura i-a asigurat foarte înțelept, un loc sigur pentru ea, ca să o califice pentru a primi viață. De asemenea, natura îi oferă pâinea sa zilnică în cantitate exactă. Natura i-a pregătit, de asemenea, o fundație minunată în pântecele mamei, pentru ca niciun străin să nu-i facă rău.

Coronavirusul ne-a oferit șansa de a exersa responsabilitatea reciprocă. Nu trebuie decât să respectăm două legi: să purtăm măști și să păstrăm distanța. Dacă am face asta doar câteva săptămâni, am scăpa de virus.

„Are grijă de toate nevoile sale, ca o bonă pregătită, care nu o va uita nici o clipă până nu va dobândi puterea de a ieși în lumea noastră. … Și nici atunci, natura nu o abandonează. La fel ca o mamă iubitoare, o aduce unor oameni atât de iubitori, fideli, în care poate avea încredere, numiți „Mama” și „Tatăl”, pentru a o ajuta în momentele sale de slăbiciune, până când va crește și se va putea menține singură. Ca omul, la fel sunt și toate animalele, plantele și mineralele; toate sunt îngrijite cu înțelepciune și îndurare, pentru a le asigura propria existență și continuarea speciilor lor”.

Cu toate acestea, atenționa Baal HaSulam, atunci când creștem, trebuie să ne asumăm responsabilitatea și să începem să ne comportăm cu consideraţie din ce în ce mai mult unul față de celălalt, să ne îngrijim unul de celălalt și de întreaga natură. Cu cât rezistăm mai mult lecțiilor naturii, cu atât mai insistent și dureros ea ne învață. Iar lecția pe care ne-o predă natura, a scris Baal HaSulam acum aproape un secol, este să construim o societate bazată pe a dărui mai degrabă, decât de a primi. Pentru că suntem reticenți, a adăugat el, „umanitatea este perpelită într-o agitație cruntă, iar conflictele și foametea, și consecințele lor nu au încetat până acum”.

Cu toate acestea, lecțiile naturii nu trebuie să fie dure. Baal HaSulam scrie că „Minunea despre aceasta este că natura, ca un judecător iscusit, ne pedepsește conform dezvoltării noastre. Căci putem vedea că, în măsura în care omenirea se dezvoltă, durerile și chinurile care obțin susținerea și existența noastră se înmulțesc și ele”.

În concluzie, scrie Baal HaSulam, „Aveți o bază științifică, empirică, pe care natura ne-a poruncit să o ascultăm cu toată puterea noastră: regula de dăruire către ceilalți cu exactitate, în așa fel încât nicio persoană dintre noi să nu funcționeze mai puțin decât măsura necesară pentru a asigura fericirea societății și succesul acesteia. Atât timp cât vom amȃna să o împlinim în cea mai bunȃ măsură, natura nu va înceta să ne pedepsească și să se răzbune”.

În cele din urmă, Baal HaSulam avertizează, cu doar câțiva ani înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, că „pe lângă loviturile pe care le suferim astăzi, trebuie să luăm în considerare și sabia scoasă pentru viitor.” Prin urmare, el a adăugat: „Trebuie să se tragă concluzia corectă – că natura ne va învinge în cele din urmă și vom fi cu toții obligați să ne unim mâinile în respectarea ordinelor sale, cu toată măsura cerută de la noi”, și anume „să dăm ascultare… regulii dăruirii către ceilalţi”.

Metoda naturii de predare treptată s-a încheiat prin distrugerea Europei și moartea a zeci de milioane de oameni, deoarece ei nu au ascultat. Acum vedem că ciclul crescând al urii devine un vârtej de rău augur, care amenință să înnece întreaga lume, încă o dată, iar costul va fi mult mai greu decât chiar cel din războiul mondial anterior.

În „Scrierile ultimei generaţii”, Baal HaSulam scrie că se va întâmpla un al treilea război nuclear dacă nu ne asumăm porunca de a construi o societate a dăruirii si a răspunderii reciproce. Judecând după escaladarea crimelor din ură și a tensiunilor internaționale, este ușor de văzut concretizarea prezicerii lui. Dar natura este un judecător iscusit; ne va trata în conformitate cu acțiunile noastre. Dacă alegem acum responsabilitatea reciprocă, vom evita lecțiile dure ale naturii.

Coronavirusul ne-a oferit șansa de a exersa responsabilitatea reciprocă. Nu trebuie decât să respectăm două legi: să purtăm măști și să păstrăm distanța. Dacă am face asta doar câteva săptămâni, am scăpa de epidemie. Dar putem? Ne pasă destul de mult pentru a ajuta lumea să scape de virus? Coronavirusul este un test al angajamentului nostru unul cu celălalt. Dacă nu reușim, natura ne va da un profesor mult mai strict și mult mai puțin amabil. Și dacă continuăm să eşuăm, prezicerea lui Baal HaSulam va deveni realitate.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed