“Convenţia de la Istanbul – Israelul ar trebui să-și facă propriile reguli” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Convenţia de la  Istanbul – Israelul ar trebui să-și facă propriile reguli

Convenția de la Istanbul este un tratat privind drepturile omului, elaborat de Consiliul Europei și a fost deschis spre semnare pe 11 mai 2011 la Istanbul, Turcia. Tratatul își propune să prevină violența, să protejeze victimele și să pună capăt impunității făptuitorilor. Tratatul se bazează pe premisa că combaterea violenței domestice necesită cooperare internațională. Recent, au existat voci în guvernul israelian care au cerut Israelului să se alăture tratatului. Dacă Israelul va face acest lucru, va obliga Israelul să adopte reguli care să îndeplinească cerințele Consiliului Europei.

Poate că tratatul este într-adevăr o încercare sinceră de a face față escaladării violenței din întreaga lume, dar Israelul trebuie să decidă propriile reguli. Nu ar trebui să adoptăm culturi sau reguli care nu aparțin Israelului, ci să ne comportăm în felul în care un stat evreu ar trebui să se comporte în fiecare aspect al vieții sale, inclusiv atunci când vine vorba de violență de orice fel – de la violența domestică la migranții abuzați și la orice altă formă de maltratare.

Poporului Israel i s-au dat reguli morale juste cu mii de ani în urmă, care au devenit baza eticii occidentale. Cu toate acestea, atunci când înțelepții noștri le-au stabilit, ei s-au bazat pe înțelegerea profundă a strămoșilor noștri a naturii umane și a capriciilor și dispozițiilor sale. Când alte culturi au adoptat legea evreiască, au deformat-o până la punctul în care a devenit de nerecunoscut și mai rău, fără valoare.

Rezultatul este că această etică nu funcționează. Pentru toate regulile și reglementările prin care lumea a încercat să reducă violența și să-i facă pe oameni mai umani unul față de celălalt, s-a întâmplat invers. Am devenit mai violenți, nedrepți și abuzivi.

Prin urmare, pentru a înțelege cum să facem față naturii umane și să prevenim abuzul, nu ar trebui să privim în afară, ci în propriul nostru trecut. Înțelepții noștri ne învață cum să domnim cu succes natura umană. Ei ne spun că nu trebuie să suprimăm nicio trăsătură sau să încercăm să o eradicăm, ci să o folosim doar pentru binele comun. În acest fel, devenim stăpâni pe impulsurile noastre în loc să le lăsăm să ne conducă la rău.

Regulile sociale ale strămoșilor noștri ne învață cum să ne ridicăm deasupra egoului nostru și să devenim atenți. Ele ne ajută să ne transformăm din indivizi care se simt separați unul de celă în oameni care simt o simpatie profundă și empatie pentru fiecare ființă creată. Oamenii care au fost transformați în acest fel nu vor răni niciun suflet.

Acesta este motivul pentru care menținerea caracteristicilor noastre unice este imperativă. Și caracteristica unică pe care trebuie să o păstrăm, să o prețuim și să o cultivăm este regula „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Aceasta ar trebui să fie legea supremă la care aspiră totul și toată lumea. Ar trebui să fie farul care arată întregii omeniri drumul către siguranță.

Legea de a-i iubi pe alții ca pe noi înșine este singurul tratat de care omenirea va avea nevoie vreodată. Se referă la toate religiile, toate sistemele de credințe, toate credințele, doctrinele și ideologiile. Este baza oricărei relații și fundamentul fiecărei societăți durabile și înfloritoare.

Aceasta ar trebui să fie legea pe care statul Israel să o îmbrățișeze și în aceasta ar trebui să fim un exemplu pentru lume. Dacă vom realiza acest lucru, întreaga lume va fi convinsă că nu sunt necesare alte tratate decât să ne iubim aproapele ca pe noi înșine și că realizarea lui nu este doar idealul, ci este o aspirație realizabilă.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: