“Creşterea antisemitismului global: O realitate întunecată în ciuda susţinerii generale a Israelului” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: “Creşterea antisemitismului global: O realitate întunecată în ciuda susţinerii generale a Israelului “

În ciuda sprijinului global pentru Israel în urma evenimentelor tragice din 7 octombrie, au existat de asemenea sentimente antisemite, crime și amenințări inevitabile în întreaga lume. Acestea includ:

Creșterea retoricii antisemite în rețelele de socializare, inclusiv sărbătorirea atacului din 7 octombrie asupra civililor Israelului, solicitând o agresiune suplimentară împotriva Israelului și a susținătorilor săi și o creștere a teoriilor conspirației antisemite începând din aceeași zi cu atacul. (Sursa: ADL)

De patru ori mai multe incidente antisemite în Marea Britanie de la atac, decât în aceeași perioadă a anului precedent. (Sursa: BBC)

O varietate de expresii antisemite, de la numirea evreilor din diaspora drept evrei murdari/jegoşi, acuzarea evreilor din diaspora de dublă loialitate, vina evreilor pentru uciderea lui Isus și pentru că au vizat intenționat copiii palestinieni în atacurile Israelului, fluturând steaguri naziste o mulțime care strigă „Gazaţi evreii”, la un protest pro-palestinian la Sidney, o spargere la un restaurant cușer din Londra cu „Free Palestine” vopsit cu spray pe casa de marcat și dube pictate cu „Holocaustul nu s-a întâmplat niciodată” și „Hitler a avut dreptate” în Florida. Studenții evrei din campusurile americane au raportat atacuri verbale, iar trei sinagogi din Salt Lake City au fost forțate să evacueze din cauza unei amenințări cu bombă în timpul mitingurilor pro-palestiniene după izbucnirea războiului. (Sursa: AJC)

Ziua furiei” declarată de fostul lider al Hamas vineri 13 octombrie, a implicat mai mult de douăzeci de țări care au organizat proteste pro-palestiniene și a făcut ca emoțiile să devină puternice. Numai în New York City unii oameni, cum ar fi Marc Schiller care a participat vineri la o sinagogă din Upper West Side din Manhattan, au căutat mângâiere și putere în identitatea sa evreiască, inspirându-se din sentimentul nevoii de a fi solidari cu Israelul. Alții însă, au devenit foarte precauți. De exemplu unii muzicieni israelieni au ales să-și anuleze participarea la o slujbă de vineri din Manhattan, invocând îngrijorarea că fac parte din marile adunări evreiești. De asemenea dincolo de comunitatea evreiască, mulți oameni în general au ales să rămână acasă pentru a evita zonele publice. Răspunsurile din cadrul comunității evreiești, arată totuși contraste puternice care evidențiază interacțiunea complexă dintre mândrie, frică, furie, traumă și solidaritate în cadrul diasporei evreiești, într-un moment în care israelienii înșiși se confruntă cu un val de emoții în timp ce se confruntă cu consecințele evenimentelor tragice din 7 octombrie și se îndreaptă spre război.

Mulți se întreabă de ce evreii din diaspora se confruntă adesea cu animozitate pentru situațiile care au loc în Israel, mai ales când mulți evrei din întreaga lume nu se identifică cu Israelul sau nu îl susțin. Răspunsul este că mulți oameni au o problemă cu evreii, punct. Acest lucru poate duce la ostilitate, nu doar împotriva Israelului, ci și împotriva poporului evreu în ansamblu.

Dacă ar fi existat vreo îndoială că Hamas a fost doar împotriva existenței statului Israel înainte de 7 octombrie, atacurile teroriste din acea zi au arătat în mod clar și dureros intenția antisemită genocidală a organizației. Chiar și președintele american Joe Biden a făcut bine cunoscut publicului în remarcile sale după atac, că Hamas este „un grup al cărui scop declarat este de a ucide evrei”. Dar nu doar Hamas a încercat să-și ascundă sentimentul de ură față de evrei sub o deghizare anti-israeliană și anti-sionistă.

Cabalistul Yehuda Ashlag (Baal HaSulam) a declarat că evreii sunt „urâţi de toate națiunile, fie din motive religioase, rasiale, capitaliste, comuniste sau cosmopolite, etc. Așa se întâmplă pentru că ura precede toate motivele, dar fiecare pur și simplu își rezolvă disprețul conform propriei psihologii.” Adică, ura față de evrei este adânc înrădăcinată în țesutul naturii umane și transcende explicațiile psihologice individuale și analizele sociologice.

În lumea de astăzi, interconectată și interdependentă la nivel global, în care durerile sau bucuriile dintr-un loc se pot răspândi în cealaltă parte a lumii într-o clipă, pentru a menține echilibrul și stabilitatea evreii din toate mediile trebuie să promoveze unitatea mai presus de diferențele dintre ei. Influența unificatoare a evreilor ar radia apoi pozitiv prin rețeaua complexă de conexiuni stabilite la nivelul global de astăzi.

În articolul său *Arvut [Garanţie reciprocă]” Baal HaSulam a exprimat că poporul evreu a fost „construit ca un fel de poartă prin care scânteile purității ar străluci asupra întregii rase umane din întreaga lume… până când se vor dezvolta într-o aşa măsură în care ei recunosc plăcerea și liniștea care se găsesc în miezul iubirii de ceilalți.”

Când această influență unificatoare este absentă, lumea cade pradă întăririi egoismului uman, alimentând ura și diviziunea. Și cu cât oamenii simt mai multe probleme și crize care intră în viața lor, cu atât mai mult simt instinctiv că evreii sunt de vină.

În timp ce în lumea de astăzi mulți oameni identifică antisemitismul ca fiind o problemă în creștere, efortul de a combate fenomenul fie prin educație, diplomație, susţinere, campanii de conștientizare sau dialoguri, abordează doar simptomele de suprafață și nu reușesc să abordeze problema în miezul ei.

Educația este într-adevăr necesară, dar ar trebui să urmărească creșterea gradului de conștientizare a sistemului natural în care trăim și pe care-l împărtășim cu toții. Acest sistem își dezvoltă fiecare nivel – și cel mai semnificativ, umanitatea – la niveluri mai înalte de unitate. Această capacitate de a se uni deasupra diviziunilor a fost cea care a definit poporul evreu chiar la începuturile lui (cuvântul ebraic pentru „evreu” [Yehudi] provine de la cuvântul pentru „uniți” [𝘺𝘪𝘩𝘶𝘥𝘪] [𝘠𝘢𝘢𝘳𝘰𝘵 𝘋𝘦𝘷𝘢𝘴𝘩, Partea 2, Drush nr.2 ]).

Dacă poporul evreu activează un spirit unificator între ei, ei acționează ca o conductă pentru ca o astfel de unitate să se răspândească în întreaga lume. Când oamenii simt efectele pozitive ale unui spirit unificator care intră în viața lor, sentimentul antisemit negativ se va transforma într-un sentiment pozitiv că evreii servesc pentru a aduce armonie și pace în lume. Este așa cum a scris odată Rav Abraham Kook: „În Israel se află secretul unității lumii”.

Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: