“Este nevoie de doi pentru a nu fi de acord” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Este nevoie de doi pentru a nu fi de acord

16 noiembrie este Ziua Internațională a Toleranței. Se pare că o zi a toleranței nu a fost niciodată mai potrivită. În același timp, cu politicienii și jurnaliștii care cheamă în mod deschis să fie scoşi disidenții din societate și chiar să fie „arşi” pentru că „dacă există supraviețuitori … o vor face din nou”, se pare că toleranța nu a fost niciodată un lucru mai de dorit la care să ne gândim.

Toate opiniile, chiar și cele mai extreme, au nevoie de timpul lor de exprimare. În cele din urmă, ele aprofundează și extind înțelegerea noastră despre noi înșine ca ființe umane. Dar acum, cred că am văzut destul de mult partea negativă a naturii umane și este timpul să valorificăm diversitățile dintre noi în beneficiul întregii umanități.

Intoleranța pare să vină în valuri. Ori de câte ori intoleranța depășește un anumit nivel, violența izbucnește într-o formă sau alta. Acum se pare că ne îndreptăm rapid spre un alt vârf al intoleranței și, dacă nu îl gestionăm mai bine decât înainte, va erupe la fel ca valurile trecute. Și dacă istoria ne poate învăța ceva, este că vârfurile cresc mai înalte de fiecare dată și violența rezultată este mai teribilă.

Trebuie să înțelegem că natura umană nu devine mai tolerantă, ci mai extremistă și mai fanatică. Drept urmare, atunci când o parte vorbește despre anihilarea celeilalte părți, așa cum se întâmplă astăzi, va încerca să o facă fizic. Nu se pune problema dacă, ci doar când. Când ambele părți vorbesc în acești termeni, asta va duce la război.

Astăzi, a vorbi despre orice seamănă cu prietenia, amabilitatea, unirea sau chiar doar toleranța stârnește zâmbete ironice, în cel mai bun caz. Mai probabil, astfel de cuvinte vor fi întâmpinate cu un sarcasm cuvenit, deoarece nimic nu este mai puțin realist astăzi decât să le ceri oamenilor să fie toleranți unii cu alții.

Mai mult, odată cu trecerea timpului, va deveni și mai puțin probabil. Natura umană este dinamică, evoluând spre individualism în creștere și, prin urmare, intoleranță față de ceilalți. Astăzi, individualismul a atins astfel de niveluri încât există mai multe familii cu un părinte cu care locuiesc decât cu doi, iar aproape 30% din gospodării sunt gospodării cu o singură persoană. Într-o astfel de stare, este greu de imaginat că mulți oameni nu vor pe nimeni în jurul lor?

Dacă această tendință continuă, democrația americană va deveni în curând un lucru din trecut. Pentru a evita ceea ce pare a fi o soartă inevitabilă, trebuie să adoptăm o gândire radicală: fiecare dintre noi trebuie să ne dăm seama că persoana pe care o vreau moartă, persoana care nu este de acord cu mine, îmi menține de fapt linia vieții. Fără acea persoană, nu voi fi cine sunt, ceea ce sunt și nu voi fi deloc. Nu înseamnă că trebuie să fiu de acord cu o persoană pe care nu o suport, ci pur și simplu că dezacordul nostru este ceea ce ne menține în mișcare și este nevoie de doi pentru a nu fi de acord.

Natura, care dezvoltă toate creațiile, le transformă în plante și animale care mănâncă plante sau animale, care mănâncă plante și animale, care mănâncă alte animale. Toți depind unul de celălalt, deși în mod clar niciunui dintre ei nu îl place în mod deosebit pe celălalt. La fel, natura umană ne determină pe toți să ne dezvoltăm. Ne transformă în oameni diferiți, care în mod clar nu se plac, dar care sunt dependenți unul de celălalt, la fel cum animalele sunt dependente unul de altul pentru supraviețuirea lor.Nu am avea fasciști dacă nu am avea comuniști; nu am avea seculari dacă nu am avea religioși și nu am avea moderați dacă nu am avea extremiști. Suntem definiți de ceea ce nu suntem, nici mai mult nici mai puțin, decât suntem definiți de ceea ce suntem.

Diferența dintre animale și oameni este că putem vedea, analiza și aprecia țesătura pe care natura a creat-o. Dacă am putea privi imaginea de ansamblu și am vedea că noi, umanitatea, formăm o țesătură diversă la fel de frumoasă ca viața sălbatică a naturii, nu am fi unul la gȃtul altuia. Dimpotrivă, am aprecia și prețui diferențele, la care ne-am referi apoi ca diversitate.

Totul este necesar la timpul său. Toate opiniile, chiar și cele mai extreme, au nevoie de timpul lor de exprimare. În cele din urmă, ele aprofundează și extind înțelegerea noastră despre noi înșine ca ființe umane. Dar acum, cred că am văzut destul de mult partea negativă a naturii umane și este timpul să valorificăm diversitățile dintre noi în beneficiul întregii umanități. Omenirea a susținut nenumărate ideologii. Acum este timpul să susținem ideologia unității, care afirmă că, în orice credem și susținem, trebuie păstrat, este al nostru și trebuie adăugat la țesătura umanității. Doar o societate care plasează unitatea ca valoare de vârf, poate tolera puncte de vedere diverse în cadrul ei, le poate oferi locul potrivit și le poate folosi pentru a consolida și îmbunătăți întreaga societate.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed