O nouă viață la etajul 2

Cum putem verifica că avansăm corect? Este clar că omul este prea părtinitor cu el însuși și întotdeauna se evaluează, subconștient, în termeni ai propriului egoism. Nu ne putem verifica în mod obiectiv corectitudinea drumului.

Singura oportunitate pentru ca noi să ne schimbăm este să obținem o situație ca aceea a oaspetului și a Gazdei, prin simțirea unui tratament special al Gazdei, care ne transformă de la – a ne bucura de împlinire, la – a ne bucura de Cel care ne dă împlinirea. Adică ne ridicăm deasupra dorinței și a Luminii care o umple, care sunt conectate direct una cu alta într-o formă fizică, naturală, și să ne mutăm la nivelul relațiilor dintre oaspete și Gazdă.

Oaspetele nu este dorința de a se bucura pe sine, ci o nouă proprietate, construită înăuntrul ei, care este familiară Gazdei,  O înțelege și îi simte atitudinea. Există o dorință pentru împlinire și, deasupra ei, există relațiile reciproce care sunt deodată descoperite. Adică, al doile etaj este construit între Creator, nu acțiunile Lui, ci Creatoul Însuși și ființa creată, unde se formează imaginea Creatorului.

Apoi apare un conflict la primul etaj, între vas și Lumină, iar la al doilea între Creator și ființa creată. Astfel, ființa creată simte o contradicție interioară. De fiecare dată dorința mea se schimbă, atitudinea față de plăcere se schimbă. Încep să o văd într-un nou fel și, conform cu asta, trebuie să găsesc scopul corect.

Așadar, mi se dă primul punct de plecare. Dacă vreau să stabilesc o relație între mine și Creator la etajul 2 și nu la primul, atunci ar trebui să îi fac plăcere, atât cât încearcă El să îmi facă plăcere. Motivul pentru creația mea este iubirea Lui pentru mine, dorința de a-mi dărui mie plăcere. Și cum pot face eu în schimb același lucru pentru El?

Trebuie să explorez asta, să încerc să descopăr în timpul vieții cum îi pot dărui eu Lui plăcere: ce vrea El, ce caută El, ce îl va face pe El să se simtă bine. Este greu să ne dăm seama de asta, pentru că dacă fac ceva care să aducă plăcere Creatorului și o simt, atunci aș primii mai multă plăcere decât aș putea să îndur. Aș fi atât de corupt de plăcerea egoistă încât nu as putea niciodată să ies din asta, să mă ridic deasupra ei, la etajul al doilea.

De aceea, începând cu primul om, Adam HaRishon, ni s-a dat ajutor pe această lumea. Cabaliștii ne spun că, pentru a descoperii relațiile dintre ființa creată și Creator, îmi trebuie mediul corect în care să pot face astfel de acțiuni care îi aduc Lui plăcere. De fapt, mediul este dorință și plăcere independente și nerelaționate la mine. Nu le simt. Iar daca pot să umplu un mediu străin care este în afara mea: mineral, vegetal, animal și uman, atunci îi aduc plăcere Creatoruluil. Este un principiu foarte simplu.

Problema este că nu pot aduce plăcere altcuiva, deoarece eu mă gândesc numai la mine. Asta este natura mea. Dar, oricum, trebuie să încerc. Și dacă vreau să aduc altei persoane bucurie, plăcere, de dragul de a-l bucura pe Creator, întregul proces trebuie să fie la etajul al doilea, pentru că nu depinde de propria mea plăcere.

Din pregătire pentru Lecția zilnică de Cabala 8/26/13

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: