Avantaje și dezavantaje ale desenelor

548.02Întrebare: În timpul lecţiilor, încercaţi să nu faceţi desene pentru ca elevii să nu se obișnuiască cu ele?

Răspuns: Da. Dacă desenez un cerc sau o linie, atunci în același timp explic că aceasta este o astfel de calitate și că direcția liniilor spre dreapta, stânga, sus și jos reprezintă calități spirituale și așa mai departe.

Cu toate acestea este foarte greu pentru oameni să scape de percepţia vizuală. Ea înfățișează încă lumea noastră și lumea superioară prin aceleași mijloace de exprimare și trebuie să ne îndepărtăm treptat de imagini. Fac mult mai puține desene acum decât înainte.

În lumea spiritual, în care există un număr mare de cuvinte care să introducă o persoană într-o anumită stare, asemănătoare celei spirituale, despre care vrei să-i spui ca să simtă ceva, uneori este necesar un desen. De exemplu, Ari a desenat „Arborele vieții” – „Sefer Ha Eilan” („Eilan” este un copac, „Cartea unui copac”).

Profesorul meu Rabash nu a desenat deloc. În ultimii 12-13 ani din viața lui, i-am fost alături și mi se pare că probabil l-am speriat cu desenele mele.

La începutul studiului Cabala am descris totul în desene: cercuri, săgeți, desene și diverse relații. Nu am avut ocazia să pun întrebarea corect și prin urmare, am vrut să-mi înțeleagă întrebarea din desen. Este sau nu în acest fel și explică de ce.

L-am asaltat cu atât de multe desene, în special despre lumea Infinitului – cercuri unul în altul, suprapuse, conjugându-se – încât l-a speriat. Am desenat mult, conform textului, și nu doar ceea ce mi-am dorit. Când a văzut și și-a dat seama că pun întrebări în acest fel, a spus: „Asta este. Vom învăța într-un mod diferit.”

Dar nu m-am oprit din desen, pur și simplu nu i-am mai arătat nimic. Am desenat pentru mine, pentru că desenul exprimă stări foarte specifice și, în mod condiționat poți exprima orice pe el, dacă îl înțelegi clar și îl accepți.

KabTV „Am primit un apel. De ce desenează o persoană?” 29/11/12

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed