Ce să alegi: adevărul simplu sau o minciună frumoasă?

600.04Întrebare: Pe raft erau două cărți, una era scumpă, cu o legătură frumoasă, iar cealaltă, într-o legătură ieftină, slabă. Proprietarul a citit cartea scumpă și frumoasă și a spus: „Aceasta nu este nici pentru minte, nici pentru inimă”. A citit-o pe cea ieftină, a strigat și a spus: „Nu am citit niciodată ceva mai util pentru suflet”.

El a lăsat totuşi pe raft ambele cărți, una pentru suflet și cealaltă, frumoasă, pentru oameni.

De ce, după ce proprietarul a aflat adevărul, gândește atât de prost despre ceilalți?

Răspuns: El nu gândește prost. În primul rând, el nu are dreptul să le ia libertatea de alegere sau să impună ceva celorlalţi.

În al doilea rând, numai în acest fel, atunci când ai două fețe ale aceleiași monede, poți arăta unei persoane ce cale o duce şi unde. Prin urmare, trebuie să lăsăm ambele cărți.

Comentariu: El a găsit adevărul. El vrea ca și alții să se apropie încet de adevăr.

Răspunsul meu: Cu siguranță.

Întrebare: Totuși, se poate trăi doar prin munca interioară, doar prin această carte inestetică, dar care conține adevărul?

Răspuns: Nu, această muncă trebuie combinată cu practica. Practica este o luptă. Este o luptă fizică cu cei care i se opun. De aceea ne-am întors în această țară, pe acest pământ și de aceeea Creatorul ne-a pregătit dinainte ce să facem, prin aceste încercări.

Întrebare: Dacă ajungem la adevăr, va părea că aceste încercări se vor risipi? Nu de asta există ele, pentru a ne împinge?

Răspuns: Cu siguranță, încercările există ca să ne putem construi pe noi înșine și acest adevăr să intre în noi.

Întrebare: Mai întâlnim o persoană pe baza sufletului sau a aspectului nostru?

Răspuns: Nu știu. Depinde.

Întrebare: Voi întreba și mai simplu: iubirea la prima vedere se bazează pe sufletul sau pe înfățișarea cuiva?

Răspuns: La prima vedere, ceva mai strălucitor îți atrage atenția.

Întrebare: Dar iubirea la prima vedere când, de exemplu omul nu mai poate trăi și se plimbă gândindu-se doar la asta?

Răspuns: Dacă acest lucru devine deja conștientizare, prima privire nu va ajuta.

Întrebare: Deci aspectul este tot exterior?

Răspuns: Da, este pur și simplu orbitor. Și atunci, când începi să privești mai de aproape, nu mai este iubire și nu la prima privire. Este deja un sentiment de asemănare, apropiere, înțelegere, devotament etc.

Întrebare: Asemănarea calităților permite oamenilor care trăiesc împreună 50 și 60 de ani să continue așa?

Răspuns: Cu siguranță, acei oameni care au trăit împreună mai mult de 10 ani, chiar și doar 10 ani, trăiesc deja din ceea ce au dobândit – acele sentimente, calități, înțelegeri comune și așa mai departe.

Întrebare: Grigory Perelman, un matematician celebru a refuzat un premiu de un milion de dolari și nu a vrut să se mute nicăieri. Trăiește, sau a trăit, cu mama lui, singur și așa mai departe. Nu are nimic exterior; el este întotdeauna îmbrăcat la fel. El trăiește în interior. Ce este? Sau este aceasta o stare naturală pentru oamenii de știință?

Răspuns: Aceasta este starea naturală de viață pentru oamenii ca el, care trăiesc pentru a înțelege creația. A simți imaginea creației în sine este cel mai important lucru pentru el. El este deconectat de la toate.

Nu-l interesează politica, războiul sau orice altceva, ci doar neliniștea sa cerebrală, care nu-i dă pace.

Întrebare: În ce fel de lume trăiesc astfel de oameni de știință? Nu este în acesta, nu-i așa?

Răspuns: Nu, nu în aceasta, desigur, nu în lumea de astăzi. Majoritatea oamenilor de știință trăiesc într-un fel de spațiu interstelar.

Întrebare: Este această lume suficientă pentru el? Ce este suficient pentru el? Sandale, pantaloni, cămașă și eşti gata de plecare?

Răspuns: Da, așa apare el.

Întrebare: Lumea lui este diferită. Este o lume bogată?

Răspuns: Este o lume în care el se simte bogat și suficient. Nu este nimic altceva.

Întrebare: Vă voi întreba, ca om de știință, cum ne percepe pe toți, pe toți cei din jurul lui care fac filme despre el, vorbesc despre el și așa mai departe?

Răspuns: Cu indiferenţă.

Întrebare: De parcă nu am exista?

Răspuns: Da, pentru el nu existăm.

Întrebare: Marii oameni de știință, așa au fost?

Răspuns: Sunt foarte puțini. Fiecare dintre ei are înăuntrul său micul său diavol.

Întrebare: Cabala este știința experiențelor interioare și a dorințelor. Chiar dacă diseminăm Cabala, o facem în continuare externă oamenilor și îi atragem treptat? Sau ce facem?

Răspuns: Dorim să atragem oameni în starea interioară a Cabalei care vorbește despre revelarea Creatorului către om, în lumea noastră.

Întrebare: O facem atractivă pentru asta? Este corect?

Răspuns: Cum altfel o vei face?

Întrebare: Deci, trebuie să îi încurajăm?

Răspuns: Desigur, toți oamenii sunt ca niște copii. Când ne apropiem de ceva sau de cineva, ne apropiem de departe, treptat.

Întrebare: Este posibil să luăm texte complexe și să le popularizăm treptat?

Răspuns: Desigur, da. Baal HaSulam a făcut ceea ce au făcut Ari și alți mari cabaliști dinaintea lui. Au dedicat mult timp și atenție acestui lucru.

Întrebare: Pentru a aduce această știință oamenilor?

Răspuns: Da, este foarte provocator. Deși textele lor cele mai înalte sunt înalte pentru noi. Și pentru ei, a fost coborât la nivelul de oameni ca noi.

Întrebare: Deci acesta este procesul corect: nu te ridica la mine, mă voi coborî la tine și te voi ridica?

Răspuns: Ce altceva poți face? Altfel, nu vom avea niciodată contact cu acele suflete care au ajuns la Creator și sunt la acel nivel.

Din KabTV “Şiri cu Dr. Michael Laitman” 26/2/24

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed